Siirry pääsisältöön

Charles Neider: The Authentic Death of Hendry Jones

Juri Nummelin on edennyt suomentamattomien lännenkirjaklassikoiden sarjassaan Charles Neiderin The Authentic Death of Hendry Jonesiin, joka ilmestyi alun perin vuonna 1956. Se on verhottu kertomus Billy the Kidin vaiheista, ja siihen perustuu Marlon Brandon ainoa ohjaustyö, Vihan riivaama (The One-Eyed Jacks, 1961). Tässä artikkelin alkua. 


Billy the Kid on yksi lännenfiktion perushahmoja: nuori kapinallinen, joka ryhtyy rikolliseksi. Billy the Kidin hahmoon liittyy paljon romantiikkaa, joka ei nykykatsojasta tai -lukijasta ole enää perusteltua, mutta hahmon historiaan liittyy edelleen niin paljon epäselvyyksiä, että kaikenlaiselle romantisoinnille on ollut tilaa. 

Yksi varhaisista yrityksistä murtaa Billy the Kidin peittämää utuista verhoa oli kirjailija ja tutkija Charles Neiderin romaani The Authentic Death of Hendry Jones. Se kertoo peitellysti Billy the Kidin viimeisisistä vaiheista, mutta tekee sen autenttisen tuntuisella puheenomaisella kerronnalla ja kuvaamalla väkivallantekoja mahdollisimman lakonisesti. Maailman sattumanvaraisuus on romaanissa käsinkosketeltavaa. 

Romaani ilmestyi alun perin vuonna 1956, ja se on julkaistu useina erilaisina laitoksina, joista osa toimintaa korostavilla kansilla varustettuina pokkareina. Romaanissa on kyllä rutkasti väkivaltaisia toimintakohtauksia, mutta silti The Authentic Death of Hendry Jones on enemmän aito taideromaani, amerikkalaisten klassikkojen sukua. Romaanin vapaamuotoinen kerronta lähestyy modernistista romaanikirjallisuutta. Lisäksi se on oleellisesti sodanjälkeisen maailman tuote: toisen maailmansodan verenvuodatuksen jälkeen monet kirjailijat kokivat, että väkivaltaa ei voi enää ihannoida. 

Charles Neider syntyi vuonna 1915 Odessassa, Ukrainassa. Perhe muutti vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen Yhdysvaltoihin. Neiderista tuli englanninkielisen kirjallisuuden tuntija ja tutkija, ja parhaiten hänet muistetaan Robert Louis Stevensonin ja Mark Twainin teosten toimittajana. Hän toimitti myös laajan antologian The Great West (1986), johon oli koottu autenttisia kuvauksia Villin lännen asuttamisesta.

Neideriin liittyy huvittava anekdootti, kun neuvostoliittolainen Literaturnaja Gazeta kritisoi Neiderin toimittamaa Twain-teosta siitä, että kirjailijan poliittinen puoli oli unohdettu. Neider lähetti pääsihteeri Hruštšoville kirjeen, ja tämä antoi luvan julkaista Neiderin vastine. Siitä jopa maksettiin 49 dollarin palkkio!

Neider ei itse kirjailijana ole humoristi, vaikka ei
The Authentic Death of Hendry Jonesia
voi minään kuivakkaana opuksena pitää. Juttua selostaa Doc Baker, joka on selvästi aito tarinankertoja ja lahjakas sanankäyttäjä. Doc kuuluu Kidin nimellä esiintyvän nuoren miehen vetämään rikollisjoukkoon, ja hänellä on silmää niin banaaleille sattumille kuin luonnonkauneudellekin. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dvd-arvostelu: Hostiles

Yrmy ratsuväkidraama Hostiles (USA 2017). Ohjaaja ja käsikirjoittaja: Stuart Cooper. Pääosissa: Christian Bale, Rosamund Pike, Wes Studi. 2 t 7 min. Saatavilla dvd:nä ja mm. Telia TV:ssa.  Stuart Cooper on aiemmissa ohjaustöissään ( Crazy Heart, Rautakaupunki, Black Mass ) osoittautunut mielenkiintoiseksi tekijäksi, jonka töitä leimaa miehinen ahdistus. Väkivalta purkautuu esiin vahvana draamallisena elementtinä, mutta samalla Cooper antaa näyttelijöille tilaa. Hyvä esimerkki tästä on myös Cooperin uusin elokuva, viime vuonna kansainvälisen ensi-iltansa saanut ratsuväkikuvaus Hostiles . On harmi, että näin hyvää elokuvaa ei tuotu Suomessa elokuvateattereihin, vaan se nähdään täällä vain suoratoisto- ja vuokrapalveluissa sekä dvd:nä. Elokuvan valmistuminen on hyvä esimerkki siitä, että länkkärit ja niiden tematiikka kiinnostavat tuottajia ja näyttelijöitä, mutta sama ei aina näy lippuluukuilla. Vuoten 1892 sijoittuvan Hostilesin pääosassa Christian Bale on väkivaltaisuudestaan tun

Esa Paloniemi: Arizona Ranger

  Tanskasta Arizonaan   Esa Paloniemi: Arizona Ranger. 349 s. Firma Piasteri 2021.   Oululaisen Esa Paloniemen (s. 1971) omakustanteisen romaanin pääosassa on tanskalainen Jens T. Holm. Nuori mies pakenee skandaalin vuoksi kotimaastaan ja työskentelee sekä kaivoksilla että karjapaimenena ennen päätymistään lainvartijaksi kesyttömään Arizonan territorioon.  Todellisten henkilöiden inspiroima teos sijoittuu peckinpahilaiseen saumaan, jolloin Villi länsi vetelee viimeisiään ja uusi tekniikan aikakausi tekee tuloaan. Osuvimpia kohtauksia ovat juuri vanhan ja uuden kohtaaminen. Karski cowboy hämmentyy, kun hänen pitäisi soittaa elämänsä ensimmäinen puhelu. Rosvot miettivät, pitäisikö heidän ryhtyä varastamaan pankkien sijasta autoja.  Tarina kulkee turhia viipyilemättä, joten Paloniemen kyydissä ei pitkästy. Miinuksina voi mainita ohueksi jäävät henkilöhahmot ja sen, että teos ei ota draamasta kaikkia tehoja irti. Yksi esimerkki: Holm on rangerina murtamassa kaivoslakkoja, vaikka tuntee sym

Quentin Tarantino: Once Upon A Time in Hollywood

  Tarantinon romaani on osittain länkkäri Quentin Tarantino: Once Upon A Time in Hollywood. Suom. Juha Ahokas. 392 s. Like 2021. Kulttiohjaaja Quentin Tarantinon romaanista Once Upon a Time in Hollywood puhuttiin etukäteen paljon enemmän kuin sen lopulta ilmestyttyä. Ilmeisesti kirja oli lähes kaikille jonkin sortin pettymys, vaikka varmasti moni suhtautui siihen jo etukäteenkin epäillen. Tarantino on parhaimmillaan loistava elokuvantekijä, mutta hänen uransa on ollut epätasainen. Lisäksi Tarantinon tapa rakentaa pitkä dialogi on nimenomaan elokuvallista, ei proosallista. Once Upon A Time in Hollywood -elokuva, johon romaani perustuu, oli tietysti luonnollista jatketta Tarantinon aiemmalle työlle. Hän on elokuvissaan aina kierrättänyt ideoita ja kohtauksia vanhoista suttuisista sivukatujen leffateattereissa pyörineistä leffoista: länkkäreistä, sotaelokuvista, kaahausta ja tissejä tarjoilevista rikosfilmeistä... Ylipäätään häntä on innoittanut eksploitaatioryönä, ja hän on harvoista 1