Suomentamattomia länkkäriklassikoita, osa 9: Hernan Diaz: In the Distance (Juri Nummelinin artikkelin alkua)
Voiko kirjaa sanoa klassikoksi, jos se on ilmestynyt vain kuusi vuotta aiemmin? Voiko teoksen arvon jo tietää? Yleistähän on, että joitain suosittuja teoksia ylistetään taivaisiin niiden ollessa uusia, mutta kaksikymmentä vuotta myöhemmin niitä ei enää juuri muisteta. Voiko Hernan Diazin romaania In the Distance siis sanoa klassikoksi, kun se on julkaistu vasta vuonna 2017?
Argentiinalaissyntyisen Hernan Diazin esikoisromaani ei ollut mikään myyntimenestys eikä sitä ole esimerkiksi suomennettu. Ruotsiksi se on julkaistu, arvatenkin osaksi siksi, että Diaz on kasvanut Ruotsissa. Ruotsiksi on julkaistu myös Diazin toinen romaani, vuoden 1929 lamatuntoja peilaava Trust (2022). Suomeksi kehuttu romaani tuli syksyllä 2023, mutta tätä kirjoitettaessa julkaisu ei ollut tiedossa.
In the Distance oli kriitikoiden suosiossa. The New York Times kirjoitti: "It's very good." Lehden mukaan Diaz oli onnistunut tekemään hämmästyttävän saavutuksen: luomaan omaperäisen länkkärin. The Guardianin mukaan taas kirja on "täysin tuore ja omaperäinen (...) ja sijoitettu historialliseen aikaan, joka tuntuu täysin tutulta ja samaan aikaan joltain, jollaista emme ole koskaan kohdanneet" (suom. JN). Goodreads-palvelussakin In the Distance on käytännössä yksimielisesti ylistetty: se on saanut 4,13 tähteä viidestä.
In the Distance oli myös ehdolla parin merkittävän kirjallisuuspalkinnon saajaksi: se oli finalistina sekä Pulitzereissa että PEN/Faulkner-palkinnossa. Kumpaakaan se ei tosin voittanut. Myöhempi Trust voitti palkinnoista toisen eli Pulitzerin -- ja lisäksi Barack Obama kehui sitä.
Mutta onko In the Distance klassikko? Kuten Guardianin kriitikko sanoi, kirjassa on paljon elementtejä, jotka ovat tuttuja monista lännenromaaneista, mutta samalla se on myös vieraannuttava. Kuka tahansa länkkärien ystävä ei siitä välttämättä pitäisi. Teos on liian hidas tai liian outo. Se on julma ja väkivaltainen, mutta ei hauskalla tavalla. Kirjassa ei ole yhtään varsinaisesti jännittävää kohtausta, mutta silti sitä lukee katse sivulle nauliutuneena.
Kommentit
Lähetä kommentti