Siirry pääsisältöön

Elokuva-arvostelu: News of the World


Sanomalehtikatsaus lännessä

News of the World. Ohjaus: Paul Greengrass. Käsikirjoitus: Paul Greengrass ja Luke Davies. 118 min. 2021.

Brittiläinen ohjaaja Paul Greengrass tunnetaan parhaiten vetävistä toimintaelokuvista, kuten Jason Bourne -sarjasta. Hänen Netflix-kaapelikanavalle ohjaamansa lännenelokuva News of the World on kuitenkin aivan toista maata. Elokuva perustuu Paulette Jilesin samannimiseen romaaniin vuodelta 2016.

Pääosaa esittävä Tom Hanks on kapteeni Kidd. Ei samanniminen merirosvo vaan Konfederaatin veteraani Jefferson Kyle Kidd, joka sodan jälkeen elättää itseään kulkemalla ympäri länttä lukemassa ihmisille mielenkiintoisia uutisia sanomalehdistä. Lukutaidottomuus ei ollut harvinaista vielä elokuvan tapahtumavuonna 1870 ja myös sanomalehdet olivat harvinaista herkkua rintamailla, joten ääneen lukijalle oli kysyntää.

Matkoillaan Kidd törmää kiowa-intiaanien nuorena kaappaamaan saksalaisemigranttien tyttäreen. Paperien mukaan vaalean tytön alkuperäinen nimi on Johanna, vaikka tyttö puhuu vain kiowien kieltä. Kidd ottaa tytön huostaansa ja päättää koettaa palauttaa Johannan jäljellä oleville sukulaisilleen, vaikka tyttö itse mieluiten palaisi kiowien huomaan. Vähitellen miehen ja tytön ystävyys kasvaa matkan dramaattisten tapahtumien aikana, joihin kuuluu mm. kolme entistä sotilasta, jotka koettavat kaapata Johannan itselleen.

Elokuva on rauhallisen hidas ja realistinen. Siinä ei ole vanhojen lännenelokuvien kliseitä, kuten nopeita revolverimiehiä, ja ampumiset ovat enemmän sekavaa räiskimistä, kuten ne olivat todellisuudessakin. Myös elokuvan vaatetus on periodin mukaista.

Nuori saksalainen Helena Zengel on erinomainen vakavakasvoisena kiowien kasvattina. Hän hymyilee ensimmäisen kerran vasta aivan elokuvan lopussa. Myös Tom Hanks suoriutuu roolistaan hyvin, joskin hän tuntuu hieman yli-ikäiseltä sisällissodan sotilaalta, etenkin kun hautakivi kertoo Kiddin vuonna 1865 edesmenneen vaimon olleen kuollessaan vain kolmikymppinen. Paul Greengrass on ohjannut Hanksia aiemmin elokuvassa Captain Phillips (2013).

Uuden ajan realistinen lännenelokuva News of the World sai tänä keväänä peräti neljä Oscar-ehdokkuutta, mutta ei voittanut yhtään.

Jukka Sippola

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dvd-arvostelu: Hostiles

Yrmy ratsuväkidraama Hostiles (USA 2017). Ohjaaja ja käsikirjoittaja: Stuart Cooper. Pääosissa: Christian Bale, Rosamund Pike, Wes Studi. 2 t 7 min. Saatavilla dvd:nä ja mm. Telia TV:ssa.  Stuart Cooper on aiemmissa ohjaustöissään ( Crazy Heart, Rautakaupunki, Black Mass ) osoittautunut mielenkiintoiseksi tekijäksi, jonka töitä leimaa miehinen ahdistus. Väkivalta purkautuu esiin vahvana draamallisena elementtinä, mutta samalla Cooper antaa näyttelijöille tilaa. Hyvä esimerkki tästä on myös Cooperin uusin elokuva, viime vuonna kansainvälisen ensi-iltansa saanut ratsuväkikuvaus Hostiles . On harmi, että näin hyvää elokuvaa ei tuotu Suomessa elokuvateattereihin, vaan se nähdään täällä vain suoratoisto- ja vuokrapalveluissa sekä dvd:nä. Elokuvan valmistuminen on hyvä esimerkki siitä, että länkkärit ja niiden tematiikka kiinnostavat tuottajia ja näyttelijöitä, mutta sama ei aina näy lippuluukuilla. Vuoten 1892 sijoittuvan Hostilesin pääosassa Christian Bale on väkivaltaisuudestaan tun

Esa Paloniemi: Arizona Ranger

  Tanskasta Arizonaan   Esa Paloniemi: Arizona Ranger. 349 s. Firma Piasteri 2021.   Oululaisen Esa Paloniemen (s. 1971) omakustanteisen romaanin pääosassa on tanskalainen Jens T. Holm. Nuori mies pakenee skandaalin vuoksi kotimaastaan ja työskentelee sekä kaivoksilla että karjapaimenena ennen päätymistään lainvartijaksi kesyttömään Arizonan territorioon.  Todellisten henkilöiden inspiroima teos sijoittuu peckinpahilaiseen saumaan, jolloin Villi länsi vetelee viimeisiään ja uusi tekniikan aikakausi tekee tuloaan. Osuvimpia kohtauksia ovat juuri vanhan ja uuden kohtaaminen. Karski cowboy hämmentyy, kun hänen pitäisi soittaa elämänsä ensimmäinen puhelu. Rosvot miettivät, pitäisikö heidän ryhtyä varastamaan pankkien sijasta autoja.  Tarina kulkee turhia viipyilemättä, joten Paloniemen kyydissä ei pitkästy. Miinuksina voi mainita ohueksi jäävät henkilöhahmot ja sen, että teos ei ota draamasta kaikkia tehoja irti. Yksi esimerkki: Holm on rangerina murtamassa kaivoslakkoja, vaikka tuntee sym

Quentin Tarantino: Once Upon A Time in Hollywood

  Tarantinon romaani on osittain länkkäri Quentin Tarantino: Once Upon A Time in Hollywood. Suom. Juha Ahokas. 392 s. Like 2021. Kulttiohjaaja Quentin Tarantinon romaanista Once Upon a Time in Hollywood puhuttiin etukäteen paljon enemmän kuin sen lopulta ilmestyttyä. Ilmeisesti kirja oli lähes kaikille jonkin sortin pettymys, vaikka varmasti moni suhtautui siihen jo etukäteenkin epäillen. Tarantino on parhaimmillaan loistava elokuvantekijä, mutta hänen uransa on ollut epätasainen. Lisäksi Tarantinon tapa rakentaa pitkä dialogi on nimenomaan elokuvallista, ei proosallista. Once Upon A Time in Hollywood -elokuva, johon romaani perustuu, oli tietysti luonnollista jatketta Tarantinon aiemmalle työlle. Hän on elokuvissaan aina kierrättänyt ideoita ja kohtauksia vanhoista suttuisista sivukatujen leffateattereissa pyörineistä leffoista: länkkäreistä, sotaelokuvista, kaahausta ja tissejä tarjoilevista rikosfilmeistä... Ylipäätään häntä on innoittanut eksploitaatioryönä, ja hän on harvoista 1