Siirry pääsisältöön

Max Evans: The Hi Lo Country


Kirjailija Max Evansia käsittelevän artikkelin alkua: 

Suomentamattomia länkkäriklassikoja 5: 

Max Evans: The Hi Lo Country


Nykylänkkäri on ongelmallinen käsite. Länkkärin, westernin, lajityyppi on yleensä kytketty rajaseutuun, ja rajaseutu, frontier, on historiallisesti muuttuva. Enää rajaseutua ei ole, ole ollut pitkään aikaan. Kaikki on valloitettu. Monet länkkärithän kertovat siitä epämääräisestä tuskasta, joka syntyy, kun ei ole mitään valloitettavaa. 

Mistä nykylänkkäri sitten voisi kertoa, jos se kertoo ajasta, jolloin rajaseutua ei enää ole? 

Max Evansin tuotanto on yksi vastaus. Evansin kirjojen länkkäriluonnetta tuskin kukaan kiistää, ja hänen romaaneistaan tehdyt elokuvat luokitellaan käytännössä aina länkkäreiksi, vaikka niissä liikutaankin kirjoitusajassa tai aivan lähimenneisyydessä, Evansin tapauksessa 1930- ja 1940-luvuilla. Tällainen on esimerkiksi Evansin ehkä tunnetuin romaani, The Hi Lo Country, josta valmistui elokuva osana 1990-luvun länkkäribuumia. Siinä seurataan parin cowboyn elämää Texasissa toisen maailmansodan molemmin puolin. Cowboyt kieltäytyvät alistumasta työelämän muutoksiin, ratsastavat aina hevosilla ja viettävät vapaa-aikansa ryypäten ja tapellen. 

Samanlainen oli myös Max Evans (1924-2020) itse. Hän totisesti eli elämän, josta syntyy kirjailija. Evansin isä oli perustanut läntiseen Texasiin Humble-nimisen kaupungin, jossa Evanskin syntyi. Hän oli laman lapsi ja hän joutui pienestä pitäen osallistumaan ruoan hankkimiseen (tsek elämäkerrasta lisää). Samalla hän oppi ratsastamaan jo hyvin nuorena. 

Evans työskenteli rancheilla Texasissa 12-vuotiaasta alkaen, ja hänen opastajinaan oli miehiä, jotka olivat olleet cowboyna jo 1880-luvulla. Evansin teoksissa onkin vahva elävä yhteys alkuperäiseen Villiin länteen, ja ylipäätään karut, kurjatkin olot näkyvät niissä tuoreena ja elävänä kudoksena. Evans on itse sanonut, että lama-aika oli hyvää aikaa kasvaa, koska silloin piti todella tehdä kaikkensa, että jäi henkiin ja auttoi muitakin pysymään elossa.

Evans osallistui toiseen maailmansotaan Normandian maihinnoususta alkaen. Sodasta hän kertoo laajassa 1990-luvun romaanissaan Bluefeather Fellini. Myöhemmin hän elätti itseään myymällä maalaamiaan tauluja. Evans vaikuttaa olleen ekspressionistinen ja jossain määrin naivistinen cowboy-aiheiden tallentaja. 

Itseoppinut Evans tosin onnistui myymään taulunsa pois ennen kuin hän tutustui toiseen taiteilijaan, potawatomi-intiaani Woody Crumboon. Tämä kehotti Evansia tekemään tauluistaan usean kappaleen printtejä, jolloin Evansin tulot tauluistaan kasvoivat. Evans hylkäsi kuvataiteen ryhtyessään kirjailijaksi, mutta hänen taulunsa tekevät edelleen kauppansa. 

Myöhemmin Evans elätti itseään kaivamalla kultaa ja myymällä valtauksensa ja yrittämällä salakuljettaa kultaa Meksikosta. Lisäksi hän saattoi osallistua rodeokilpailuihin. 

Evansin käsitys hauskanpidosta varsinkin nuorena oli hillitön ryyppäys, joka saattoi johtaa vaikkapa siihen, että hän hajotti ystävineen lähiasukkaiden postilaatikoita. Joistain kaupungeista, joissa Evans asui, hän joutui muuttamaan muiden asukkaiden painostuksesta. Ryyppäys on oleellinen osa Evansin romaaneja, varsinkin The Hi Lo Countrya, jossa ollaan baarissa tuon tuosta. 

Lisäksi Evansin suvussa oli selvänäkijöitä, jotka olivat syntyperältään osittain intiaaneja, ja Max Evans muistelee hänestä kirjoitetussa elämäkerrassa, että hänelläkin oli selvänäön kyky, jota hän harjoitti parin vuoden ajan, mutta pyysi sitten maagisia voimia omaavaa tätiään ottamaan kyvyn pois. Hän ei muuten pystynyt keskittymään työhönsä. Selvänäkijät ja vastaavat hahmot myös esiintyvät taajaan Evansin kirjoissa, jotka muutoin ovat yleisilmeeltään realistisia. 

Evans ystävystyi ohjaaja Sam Peckinpahin kanssa. He olivat selvästi sukulaissieluja: kummatkin haistattivat säännöille ja sopivaisuuksille pitkät ja nauttivat viinasta ja tappeluista. Evansin kerrotaan murtaneen Peckinpahin nilkan, vaikka hän yritti sanojensa mukaan murtaa ohjaajan niskaa. 

Peckinpah ei saanut tuottajia kiinnostumaan ideastaan tehdä elokuva The Hi Lo Countrysta, mutta Evansin voi nähdä Balladi Cable Hoguesta -elokuvassa postivaunujen apukuskina. Evans oli käynyt ystävänsä elokuvan kuvauksissa eikä voinut vastustaa kiusausta, kun Peckinpah oli ehdottanut, että karun näköinen Evans voisi näyttäytyä kuvassa. 

Juri Nummelin

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elokuva-arvostelu: In a Valley of Violence

Väkivallan alhossa In a Valley of Violence (USA 2016). Ohjaus ja käsikirjoitus: Ti West. Pääosissa: Ethan Hawke, John Travolta, Taissa Farmiga.  Ohjaaja-käsikirjoittaja Ti Westin filmografiassa pääpaino on kauhuleffoissa. Hyppy In a Valley of Violence -elokuvan maailmaan on hänelle siis samalla genren vaihdos. Tarinassa yksinäinen mies, Paul (Ethan Hawke), koirineen on matkalla Meksikoon, kun hän törmää pikkukaupungin läpi kulkiessaan rettelöitsijään, paikallisen sheriffin (John Travolta) Gilly-poikaan (James Ransone). Paul ei provosoidu pahemmin, vaan päätyy vain tinttaamaan uhittelijaa nenään, kylpee pikaisesti paljussa ja poistuu paikalta. Gilly ei tyydy tähän, vaan lähtee seuraamaan Paulia ja hyökkää apureineen tämän kimppuun yön pimeydessä. Miehen koira tapetaan, ja hänet itsensä työnnetään alas rotkoon. Aamulla Paul kuitenkin tointuu kivikolta ja lähtee lähes vahingoittumattomana kostoretkelle. Kyse on siis varsin yksinkertaisesta, tavanomaisesta ja tyylipuhtaasta kerto...

Marshall Grover ja australialainen pulp

Ruudinsavun uusimmassa numerossa on kolmen artikkelin juttukokonaisuus Marshall Groveriin eli suosittujen Bill ja Ben -kirjojen tekijään liittyen. Tässä maistiaisia kahdesta jutusta, ensiksi Pentti Koskelon varsinaisesta Grover-artikkelista ja sitten Juri Nummelinin australialaista kioskikirjallisuutta laajemmin taustoittavasta jutusta. Kokonaisuuteen kuuluu myös amerikkalaisen lännenkirjailijan James Reasonerin muistelma Marshall Groverista eli Len Mearesista, jonka kanssa Reasoner kävi pitkään kirjeenvaihtoa.  Marshall Grover on omassa sarjassaan Jotkut lännenkirjailijat  ovat hyvinkin tuotteliaita. Toiset ovat vielä tuotteliaampia. Ja sitten on vielä Marshall Grover. Leonard Frank Meares (1921–1993)  on kirjoittanut uskomattomat 746  lännenkertomusta paitsi omalla nimellään myös monilla eri taiteilijanimillä.Tunnetuin niistä on Marshall Grover, mutta hän on käyttänyt myös nimiä Marshall McCoy, Ward Brennan ja Glen Murrell. Mearesin ja McCoyn nimellä ei ain...

Elokuva-arvostelu: Bone Tomahawk

Bone Tomahawk (USA 2015). Ohjaus & käsikirjoitus: S. Craig Zahler. Näyttelijät: Kurt Russell, Patrick Wilson, Matthew Fox, Richard Jenkins ja Lili Simmons. Lännenelokuva on olleet jo kauan kuollut ja kuopattu. Silti laadukkaita lännenelokuvia tehdään jatkuvasti. Joskus aivan odottamattomat tekijät pääsevät yllättämään positiivisesti. Näin on laita erityisesti vuonna 2015 valmistuneessa Bone Tomahawkissa, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut S. Graig Zahler. Kyseessä on miehen debyyttiohjaus. Aiemmin hän on saavuttanut mainetta lähinnä kirjoittamalla synkän ja palkitun lännenromaanin A Congregation of Jackals (2010). Kun kaikki näyttelijätkin ovat melko tuntemattomia kaupungin sheriffiä esittävää Kurt Russellia lukuun ottamatta, miljöö on melko vaatimaton, aluksi pimeä ja lopulta tyhjä, niin elokuva haiskahtaa jo kauas pienen budjetin tuotannolta. Elokuva onkin toteutettu vain 1,8 miljoonalla taalalla. Tästä summasta Kurt Russell lienee ahmaissut suurimman osan. Vertailun vuoksi ...