Siirry pääsisältöön

1990-luvun nykylänkkärit

 


Nykylänkkärit, 1990-luvun keskeinen genre? 


Moni ei hyväksy nykyaikaan sijoittuvia elokuvia länkkäreiksi, mutta ne ovat kuitenkin oleellinen osa elokuvan ja kirjallisuuden historiaa, kuten osoittavat esimerkiksi Edna Ferberin Jättiläinen ja siitä tehty elokuva, Edward Abbeyn Lonely Are the Brave ja David Millerin siitä ohjaama elokuva Ratsasta viimeinen taival, Larry McMurtryn The Last Picture Show ja Peter Bogdanovichin filmatisointi, Annie Proulx'n novelli "Brokeback Mountain" ja Ang Leen siitä tekemä elokuva. 

Toki suurimmassa osassa näistä ei taistella intiaaneja vastaan tai harjoiteta kaksintaisteluja saluunan edessä. Pääosassa ovat usein ihmissuhteet. 

Jostain syystä 1990-luvulla tehtiin useita lännenelokuvan raamit jollain lailla täyttäviä lähimenneisyyteen tai nykyaikaan sijoittuvia kuvauksia. Osa on kovaotteisia rikos- ja action-elokuvia, kuten Roberto Rodriguezin esikoisohjaus El Mariachi (1992) ja sen jatko-osa Desperado (1995). Osa harppaa jopa kauhun puolelle, kuten samaisen Rodriguezin vampyyrisekoilu Hämärästä aamunkoittoon (1996), joka on Quentin Tarantinon käsikirjoittama. 

Myös perinteisemmät jännärit näkyivät 1990-luvun nykylänkkärien seassa. Michael Aptedin Ukkossydämessä (1992) selvitellään murhia Etelä-Dakotan intiaanireservaatissa. Yhtä pääosista esittää Tanssii susien kanssa -elokuvasta Oscar-ehdokkuuden saanut Oneida-heimoon kuuluva Graham Greene. Michael Apted oli aiemmin vuonna 1992 ohjannut dokumentin Incident at Oglala, joka tutkailee 1970-luvun intiaaniaktivismia ja eritoten pitkään vankilassa olleen Leonard Peltierin kohtaloa. 

Myös John Saylesin mainio pikkukaupunkikuvaus Lone Star (1996) pitää mainita nykylänkkärien yhteydessä. Siinä sheriffinä nähtiin kantrilegenda Kris Kristoffersson. 

Villin lännen nostalgiaa sekä todellisuuden ja kuvitelmien välistä ristiriitaa kuvasi komediallisesti Ron Underwoodin Kaupunkicowboyt (1991). Siinä Jack Palance toimii luonnosta vieraantuneiden juppien oppaana erämaareissulla, joka tehdään ratsain. Ohjaaja oli aiemmin käyttänyt samoja maisemia hyväkseen mainiossa kauhukomediassa Väristyksiä eli Tremors (1990). Kaupunkicowboyt-leffan jatko-osa vuodelta 1994 ei onnistunut samalla tavalla. 

Komediaa ja rodeota yhdisti Gregg Championin ohjaama The Cowboy Way (1994), jossa oli Barbarosasta ja Lonesome Dovesta tutun Bill Wittliffin käsikirjoitus. Pääosissa nähtiin Woody Harrelson ja Kiefer Sutherland. Härkäratsastukseen taas liittyy John G. Avildsenin Kahdeksan sekuntia (1994), jossa Luke Perry esittää rodeolegenda Lane Frostia. 

Kirjallisuuden ja elokuvan välinen vuorovaikutus näkyy Robert Redfordin ohjaamassa Hevoskuiskaajassa (1998), jossa hän näyttelee myös pääosaa. Suurelta osin Montanaan sijoittuva elokuva perustuu englantilaisen Nicholas Evansin esikoisromaaniin, jonka hän oli kirjoittanut hevostenkouluttajalegenda Tom Brannamanin innoittamana. Tarinassa taitava hevostenkouluttaja auttaa ratsastusonnettomuudessa loukkaantunutta teiniä ja hevosta paranemaan sekä fyysisesti että henkisesti. Elokuva oli suosittu, mutta sen kuvausta hevosten kouluttamisesta on myös kritisoitu. 

Kirjallinen pohja on myös Stephen Frearsin elokuvalla Minne tuuli kuljettaa (1998), joka perustuu Max Evansin romaaniin The Hi Lo Country (1961). Kirjaa yritti pitkään filmata Sam Peckinpah, jonka oma nykylänkkäri on rodeokuvaus Junior Bonner (1972). 

Peckinpahille Evansin maskuliinisten pakkomielteiden kuvaus olisi ollutkin onnen omiaan, ja on harmi, että elokuvan päätyi lopulta ohjaamaan taitava, mutta joskus vähän pintapuolinen ammattimies Stephen Frears. Englantilainen Frears on tehnyt hienoja elokuvia amerikkalaisista aiheista (esimerkiksi Huijarit, yksi 1990-luvun parhaista rikoselokuvista), mutta tässä hän tuntuu turistilta, joka tarkkailee paikallisten tapoja. Cowboy-kulttuurin kuvaus ryyppäämisineen, tappeluineen ja epämääräisine naissuhteineen ei tunnu sisäistyneeltä. 

Frears onnistuu kuitenkin kertomaan toisen maailmansodan kummankin puolen kulkevan tarinan siististi ja tyylikkäästi. Visuaalisesti komea elokuva huutaa tulla nähdyksi valkokankaalta. Max Evansista on juttu toisaalla tässä lehdessä (linkki tässä). 

Hevoskuiskaaja ja Minne tuuli kuljettaa olivat 1990-luvun nykylänkkäribuumin viimeiset elokuvat, mutta samassa, usein melko kirjallisessa alalajissa jatkoi Ang Leen Brokeback Mountain (2005). Samana vuonna nähtiin myös Tommy Lee Jonesin Kolmesti kuopattu.

Juri Nummelin

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elokuva-arvostelu: In a Valley of Violence

Väkivallan alhossa In a Valley of Violence (USA 2016). Ohjaus ja käsikirjoitus: Ti West. Pääosissa: Ethan Hawke, John Travolta, Taissa Farmiga.  Ohjaaja-käsikirjoittaja Ti Westin filmografiassa pääpaino on kauhuleffoissa. Hyppy In a Valley of Violence -elokuvan maailmaan on hänelle siis samalla genren vaihdos. Tarinassa yksinäinen mies, Paul (Ethan Hawke), koirineen on matkalla Meksikoon, kun hän törmää pikkukaupungin läpi kulkiessaan rettelöitsijään, paikallisen sheriffin (John Travolta) Gilly-poikaan (James Ransone). Paul ei provosoidu pahemmin, vaan päätyy vain tinttaamaan uhittelijaa nenään, kylpee pikaisesti paljussa ja poistuu paikalta. Gilly ei tyydy tähän, vaan lähtee seuraamaan Paulia ja hyökkää apureineen tämän kimppuun yön pimeydessä. Miehen koira tapetaan, ja hänet itsensä työnnetään alas rotkoon. Aamulla Paul kuitenkin tointuu kivikolta ja lähtee lähes vahingoittumattomana kostoretkelle. Kyse on siis varsin yksinkertaisesta, tavanomaisesta ja tyylipuhtaasta kerto...

Marshall Grover ja australialainen pulp

Ruudinsavun uusimmassa numerossa on kolmen artikkelin juttukokonaisuus Marshall Groveriin eli suosittujen Bill ja Ben -kirjojen tekijään liittyen. Tässä maistiaisia kahdesta jutusta, ensiksi Pentti Koskelon varsinaisesta Grover-artikkelista ja sitten Juri Nummelinin australialaista kioskikirjallisuutta laajemmin taustoittavasta jutusta. Kokonaisuuteen kuuluu myös amerikkalaisen lännenkirjailijan James Reasonerin muistelma Marshall Groverista eli Len Mearesista, jonka kanssa Reasoner kävi pitkään kirjeenvaihtoa.  Marshall Grover on omassa sarjassaan Jotkut lännenkirjailijat  ovat hyvinkin tuotteliaita. Toiset ovat vielä tuotteliaampia. Ja sitten on vielä Marshall Grover. Leonard Frank Meares (1921–1993)  on kirjoittanut uskomattomat 746  lännenkertomusta paitsi omalla nimellään myös monilla eri taiteilijanimillä.Tunnetuin niistä on Marshall Grover, mutta hän on käyttänyt myös nimiä Marshall McCoy, Ward Brennan ja Glen Murrell. Mearesin ja McCoyn nimellä ei ain...

Elokuva-arvostelu: Bone Tomahawk

Bone Tomahawk (USA 2015). Ohjaus & käsikirjoitus: S. Craig Zahler. Näyttelijät: Kurt Russell, Patrick Wilson, Matthew Fox, Richard Jenkins ja Lili Simmons. Lännenelokuva on olleet jo kauan kuollut ja kuopattu. Silti laadukkaita lännenelokuvia tehdään jatkuvasti. Joskus aivan odottamattomat tekijät pääsevät yllättämään positiivisesti. Näin on laita erityisesti vuonna 2015 valmistuneessa Bone Tomahawkissa, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut S. Graig Zahler. Kyseessä on miehen debyyttiohjaus. Aiemmin hän on saavuttanut mainetta lähinnä kirjoittamalla synkän ja palkitun lännenromaanin A Congregation of Jackals (2010). Kun kaikki näyttelijätkin ovat melko tuntemattomia kaupungin sheriffiä esittävää Kurt Russellia lukuun ottamatta, miljöö on melko vaatimaton, aluksi pimeä ja lopulta tyhjä, niin elokuva haiskahtaa jo kauas pienen budjetin tuotannolta. Elokuva onkin toteutettu vain 1,8 miljoonalla taalalla. Tästä summasta Kurt Russell lienee ahmaissut suurimman osan. Vertailun vuoksi ...