Siirry pääsisältöön

Jämäkirjailijoiden novellikavalkadi – Viidestilaukeavat avaa uusia ovia länkkäriharrastukseen


 Viidestilaukeavat-hakuteos esittelee vähemmän tunnettuja yhdysvaltalaisia länkkärinovellisteja. Teos kiusoittelee lukijaansa, sillä esiteltyjen kirjoittajien novelleja löytyy suomeksi lähinnä vuosikymmenten takaisista seikkailulehdistä.

Juri Nummelinin Viidestilaukeavat, alaotsikostaan Länkkärinovelleja lukemistolehdistä, huolimatta ei sisällä novelleja. Teos koostuu lyhyistä kirjailijaesittelyistä. Usein todellisuus on tarua ihmeellisempää, ja ihmiskohtalot voittavat kiinnostavuudessaan ainakin geneerisimmät fiktiiviset teokset.

Viidestilaukeavat on jatko-osa Kuudestilaukeavat-kirjalle. Kuudestilaukeavat-teoksessa esitellään tunnetumpia amerikkalaisia western-kirjailijoita, sellaisia, joiden teoksia löytyy tasaisesti Suomenkin divareista. Viidestilaukeavat keskittyy vähemmän tunnettuihin ja Suomessa lähinnä seikkailulehdissä julkaistuihin kirjailijoihin. 

Lukijaa pommitetaan kiinnostavilla tekijöillä, teoksilla ja aihealueilla. Esimerkiksi se, että siipiratasaluksilla ja rautateillä on ollut omat länkkärifanikuntansa, on kiinnostava ilmiö. Samalla korostuu teoksen ingressissä mainittu kiusoittelevuus: näitä siipiratasalus-novelleja ei ihan joka kirjakaupasta löydykään, varsinkaan Suomessa.

Parhaimmillaan tämän kaltaiset teokset ovat mielikuvituksen käydessä ylikierroksilla: vaikka kyseessä on ohut, selkeästi kirjoitettu teos, lukeminen helposti pitkittyy, sillä jokainen yksityiskohta on syötettävä Googlen hakukoneeseen. Esimerkiksi Carl Breihan kirjoitti teoksen William Quantrillista, Yhdysvaltain sisällissodan sissipäälliköstä, josta en ollut aiemmin kuullut. Pakkohan Quantrillista oli pakko lukea lisää internetin syövereitä kaivellen. 

John Miliuksen ohjaaman Red Dawn -sotaelokuvan fanina myös William Chamberlainin uran esittely sai mielikuvitukseni laukkaamaan. Chamberlain kirjoitti länkkärien lisäksi myös sotakirjoja, ja hänen kirjoittamassaan Red January -teoksessa Yhdysvallat joutuu kommunistien hyökkäyksen kohteeksi. Vähemmästäkin innostuu. 

Viidestilaukeavat-teoksen taitossa on pieniä ongelmia, ja esimerkiksi fontti saattaa yhtäkkiä vaihtua ilman fiksua syytä. Mukana on pieniä kirjoitusvirheitä ja huolimattomuuksia. Tällainen ei kuitenkaan haittaa lukemista.  

Teoksen rakenne on paikoitellen listamainen. Tämän ymmärtää hakuteosluonteen vuoksi, mutta pitkät lukemistolehtien listaukset ovat välillä puuduttavia lukea. Pian silmät oppivat hyppäämään pisimpien listauksien yli. 

Nummelin on teoksessa suorapuheinen: jos jokin novelli on puiseva, hän myös sanoo sen. Kliseiset perusnovellit erotellaan mielikuvituksellisista näkökulmia tarjoavista ja vauhdikkaista kertomuksista. Teoksesta löytyykin paljon erikoisuuksia, jotka rikkovat genrerajoja: monet kirjoittajat tekivät myös luontokuvauksia tai urheilu- tai dekkarinovelleja. 

Kokonaisuutena Viidestilaukeavat on mukava pieni kirjallinen makupala. Teos antaa täkyjä ja ohjaa uusien ilmiöiden äärelle. Jos etsii konkreettisesti uusia kirjailijoita joiden teoksia lukea, edeltävä Kuudestilaukeavat esittelee kirjailijoita, joiden tekstejä peräti löytää Suomesta.

Miika Auvinen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elokuva-arvostelu: In a Valley of Violence

Väkivallan alhossa In a Valley of Violence (USA 2016). Ohjaus ja käsikirjoitus: Ti West. Pääosissa: Ethan Hawke, John Travolta, Taissa Farmiga.  Ohjaaja-käsikirjoittaja Ti Westin filmografiassa pääpaino on kauhuleffoissa. Hyppy In a Valley of Violence -elokuvan maailmaan on hänelle siis samalla genren vaihdos. Tarinassa yksinäinen mies, Paul (Ethan Hawke), koirineen on matkalla Meksikoon, kun hän törmää pikkukaupungin läpi kulkiessaan rettelöitsijään, paikallisen sheriffin (John Travolta) Gilly-poikaan (James Ransone). Paul ei provosoidu pahemmin, vaan päätyy vain tinttaamaan uhittelijaa nenään, kylpee pikaisesti paljussa ja poistuu paikalta. Gilly ei tyydy tähän, vaan lähtee seuraamaan Paulia ja hyökkää apureineen tämän kimppuun yön pimeydessä. Miehen koira tapetaan, ja hänet itsensä työnnetään alas rotkoon. Aamulla Paul kuitenkin tointuu kivikolta ja lähtee lähes vahingoittumattomana kostoretkelle. Kyse on siis varsin yksinkertaisesta, tavanomaisesta ja tyylipuhtaasta kerto...

Marshall Grover ja australialainen pulp

Ruudinsavun uusimmassa numerossa on kolmen artikkelin juttukokonaisuus Marshall Groveriin eli suosittujen Bill ja Ben -kirjojen tekijään liittyen. Tässä maistiaisia kahdesta jutusta, ensiksi Pentti Koskelon varsinaisesta Grover-artikkelista ja sitten Juri Nummelinin australialaista kioskikirjallisuutta laajemmin taustoittavasta jutusta. Kokonaisuuteen kuuluu myös amerikkalaisen lännenkirjailijan James Reasonerin muistelma Marshall Groverista eli Len Mearesista, jonka kanssa Reasoner kävi pitkään kirjeenvaihtoa.  Marshall Grover on omassa sarjassaan Jotkut lännenkirjailijat  ovat hyvinkin tuotteliaita. Toiset ovat vielä tuotteliaampia. Ja sitten on vielä Marshall Grover. Leonard Frank Meares (1921–1993)  on kirjoittanut uskomattomat 746  lännenkertomusta paitsi omalla nimellään myös monilla eri taiteilijanimillä.Tunnetuin niistä on Marshall Grover, mutta hän on käyttänyt myös nimiä Marshall McCoy, Ward Brennan ja Glen Murrell. Mearesin ja McCoyn nimellä ei ain...

Elokuva-arvostelu: Bone Tomahawk

Bone Tomahawk (USA 2015). Ohjaus & käsikirjoitus: S. Craig Zahler. Näyttelijät: Kurt Russell, Patrick Wilson, Matthew Fox, Richard Jenkins ja Lili Simmons. Lännenelokuva on olleet jo kauan kuollut ja kuopattu. Silti laadukkaita lännenelokuvia tehdään jatkuvasti. Joskus aivan odottamattomat tekijät pääsevät yllättämään positiivisesti. Näin on laita erityisesti vuonna 2015 valmistuneessa Bone Tomahawkissa, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut S. Graig Zahler. Kyseessä on miehen debyyttiohjaus. Aiemmin hän on saavuttanut mainetta lähinnä kirjoittamalla synkän ja palkitun lännenromaanin A Congregation of Jackals (2010). Kun kaikki näyttelijätkin ovat melko tuntemattomia kaupungin sheriffiä esittävää Kurt Russellia lukuun ottamatta, miljöö on melko vaatimaton, aluksi pimeä ja lopulta tyhjä, niin elokuva haiskahtaa jo kauas pienen budjetin tuotannolta. Elokuva onkin toteutettu vain 1,8 miljoonalla taalalla. Tästä summasta Kurt Russell lienee ahmaissut suurimman osan. Vertailun vuoksi ...