Siirry pääsisältöön

Jacques Audiard: Sistersin veljekset


Karut tappajajannut eurolänkkärissä

Ohjaus: Jacques Audiard. Käsikirjoitus: Thomas Bidegain Patrik De Wittin romaanista. Pääosissa: Joaquin Phoenix, Fred C. Reilly, Jake Gyllenhaal. 

Lännenelokuvan paljonpuhuttu kuolema on edennyt niin pitkälle, että tunnettu ranskalainen elokuvaohjaaja Jacques Audiard on valmistanut eurooppalaisin voimin tyylikkään ja vahvan lännenelokuvan Sistersin veljekset.
Tai sitten lännenelokuva ei olekaan kuoll
ut, päinvastoin kuin jotkut kriitikot edelleen väittävät. Audiardin elokuva ainakin todistaa siitä, että edelleen on mahdollista tehdä tuoreita länkkäreitä.
Sistersin veljekset perustuu Patrick De Wittin laajasti kiitettyyn samannimiseen romaaniin, jonka filmausoikeudet toinen pääosanesittäjä John C. Reilly osti melkein saman tien.
Tarinassa kaksi palkkatappajaveljestä palkataan päästämään päiviltä Hermann Kermit Warm -niminen kullankaivaja. Toimeksiannon taustoja ei Sistersin pojille tarjoilla eikä se heitä aluksi kiinnostakaan. Hankalan ja monipolvisen reissun aikana mieli muuttuu eikä tappaminen enää oikein tahdo luonnistua. Kultakentillä tehdyn omaisuuden voisi myös jakaa. Lopetuksessa korostuu karujen tappajajannujen halu tehdä jotain aivan muuta.
Romaanissa oli kaksi tasoa: peruslänkkärin taso sekä tahallisten anakronismien taso, jolla De Witt pyrki parodioimaan kliseistään tunnettua lajityyppiä. Kirjassa toinen veljeksistä toivoo ravintolassa esimerkiksi salaattia, koska perunat lihottavat.
Realistista ja karheista rikoselokuvistaan (Profeetta, Dheepan) tunnettu Audiard ja käsikirjoittaja Thomas Bidegain ovat poistaneet De Wittin romaanista pöljimmät sekoilut ja korostaneet peruslänkkärin ominaisuuksia. Klassisen jylhissä maisemissa Almeriassa ja Romaniassa kuvattu elokuva on synkän humoristinen elokuva, jossa lännen pyssytaistelut ovat juuri niin sattumanvaraisen oloisia kuin ne varmasti oikeastikin olivat. Alexandre Desplatin musiikki myötäilee hienosti maisemia morriconemaisesti, mutta ei ole pelkkää pastissia.
Samalla Audiard ja Bidegain ovat tehneet tarinasta traagisenkin kuvauksen veljesten välisestä vastentahtoisesta rakkaudesta, ekokatastrofista ja sivilisaation saapumisesta Villiin länteen hammasharjojen ja vesivessojen muodossa.
Uskottavuus ulottuu myös miespääosanesittäjiin: hienossa kohtauksessa Joaquin Phoenix on riisunut paitansa ja näyttää keneltä tahansa yli nelikymppiseltä mieheltä löysine lihaksineen. Joku voi kysyä, eikö 1800-luvun puolivälin Amerikassa normaali mieskin näyttäisi lihaksikkaalta, mutta Joaquin Phoenixin Charliehan on ammattitappaja eikä tee fyysistä työtä.
Elokuva ei menestynyt lippuluukuilla, ja oli melkein ihme, että se tuli Suomeen teatterilevitykseen. Kriitikko Kalle Kinnunen sanoi sitä yhdeksi vuoden parhaista ensi-illoista, itse sanoisin, että Audiardin elokuva on parempi kuin De Wittin hehkutettu romaani.
Juri Nummelin
Ruudinsavu 1/2019

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elokuva-arvostelu: In a Valley of Violence

Väkivallan alhossa In a Valley of Violence (USA 2016). Ohjaus ja käsikirjoitus: Ti West. Pääosissa: Ethan Hawke, John Travolta, Taissa Farmiga.  Ohjaaja-käsikirjoittaja Ti Westin filmografiassa pääpaino on kauhuleffoissa. Hyppy In a Valley of Violence -elokuvan maailmaan on hänelle siis samalla genren vaihdos. Tarinassa yksinäinen mies, Paul (Ethan Hawke), koirineen on matkalla Meksikoon, kun hän törmää pikkukaupungin läpi kulkiessaan rettelöitsijään, paikallisen sheriffin (John Travolta) Gilly-poikaan (James Ransone). Paul ei provosoidu pahemmin, vaan päätyy vain tinttaamaan uhittelijaa nenään, kylpee pikaisesti paljussa ja poistuu paikalta. Gilly ei tyydy tähän, vaan lähtee seuraamaan Paulia ja hyökkää apureineen tämän kimppuun yön pimeydessä. Miehen koira tapetaan, ja hänet itsensä työnnetään alas rotkoon. Aamulla Paul kuitenkin tointuu kivikolta ja lähtee lähes vahingoittumattomana kostoretkelle. Kyse on siis varsin yksinkertaisesta, tavanomaisesta ja tyylipuhtaasta kerto...

Marshall Grover ja australialainen pulp

Ruudinsavun uusimmassa numerossa on kolmen artikkelin juttukokonaisuus Marshall Groveriin eli suosittujen Bill ja Ben -kirjojen tekijään liittyen. Tässä maistiaisia kahdesta jutusta, ensiksi Pentti Koskelon varsinaisesta Grover-artikkelista ja sitten Juri Nummelinin australialaista kioskikirjallisuutta laajemmin taustoittavasta jutusta. Kokonaisuuteen kuuluu myös amerikkalaisen lännenkirjailijan James Reasonerin muistelma Marshall Groverista eli Len Mearesista, jonka kanssa Reasoner kävi pitkään kirjeenvaihtoa.  Marshall Grover on omassa sarjassaan Jotkut lännenkirjailijat  ovat hyvinkin tuotteliaita. Toiset ovat vielä tuotteliaampia. Ja sitten on vielä Marshall Grover. Leonard Frank Meares (1921–1993)  on kirjoittanut uskomattomat 746  lännenkertomusta paitsi omalla nimellään myös monilla eri taiteilijanimillä.Tunnetuin niistä on Marshall Grover, mutta hän on käyttänyt myös nimiä Marshall McCoy, Ward Brennan ja Glen Murrell. Mearesin ja McCoyn nimellä ei ain...

Dvd-arvostelu: Hostiles

Yrmy ratsuväkidraama Hostiles (USA 2017). Ohjaaja ja käsikirjoittaja: Stuart Cooper. Pääosissa: Christian Bale, Rosamund Pike, Wes Studi. 2 t 7 min. Saatavilla dvd:nä ja mm. Telia TV:ssa.  Stuart Cooper on aiemmissa ohjaustöissään ( Crazy Heart, Rautakaupunki, Black Mass ) osoittautunut mielenkiintoiseksi tekijäksi, jonka töitä leimaa miehinen ahdistus. Väkivalta purkautuu esiin vahvana draamallisena elementtinä, mutta samalla Cooper antaa näyttelijöille tilaa. Hyvä esimerkki tästä on myös Cooperin uusin elokuva, viime vuonna kansainvälisen ensi-iltansa saanut ratsuväkikuvaus Hostiles . On harmi, että näin hyvää elokuvaa ei tuotu Suomessa elokuvateattereihin, vaan se nähdään täällä vain suoratoisto- ja vuokrapalveluissa sekä dvd:nä. Elokuvan valmistuminen on hyvä esimerkki siitä, että länkkärit ja niiden tematiikka kiinnostavat tuottajia ja näyttelijöitä, mutta sama ei aina näy lippuluukuilla. Vuoten 1892 sijoittuvan Hostilesin pääosassa Christian Bale on väkivaltaisuudestaan...