Siirry pääsisältöön

Jacques Audiard: Sistersin veljekset


Karut tappajajannut eurolänkkärissä

Ohjaus: Jacques Audiard. Käsikirjoitus: Thomas Bidegain Patrik De Wittin romaanista. Pääosissa: Joaquin Phoenix, Fred C. Reilly, Jake Gyllenhaal. 

Lännenelokuvan paljonpuhuttu kuolema on edennyt niin pitkälle, että tunnettu ranskalainen elokuvaohjaaja Jacques Audiard on valmistanut eurooppalaisin voimin tyylikkään ja vahvan lännenelokuvan Sistersin veljekset.
Tai sitten lännenelokuva ei olekaan kuoll
ut, päinvastoin kuin jotkut kriitikot edelleen väittävät. Audiardin elokuva ainakin todistaa siitä, että edelleen on mahdollista tehdä tuoreita länkkäreitä.
Sistersin veljekset perustuu Patrick De Wittin laajasti kiitettyyn samannimiseen romaaniin, jonka filmausoikeudet toinen pääosanesittäjä John C. Reilly osti melkein saman tien.
Tarinassa kaksi palkkatappajaveljestä palkataan päästämään päiviltä Hermann Kermit Warm -niminen kullankaivaja. Toimeksiannon taustoja ei Sistersin pojille tarjoilla eikä se heitä aluksi kiinnostakaan. Hankalan ja monipolvisen reissun aikana mieli muuttuu eikä tappaminen enää oikein tahdo luonnistua. Kultakentillä tehdyn omaisuuden voisi myös jakaa. Lopetuksessa korostuu karujen tappajajannujen halu tehdä jotain aivan muuta.
Romaanissa oli kaksi tasoa: peruslänkkärin taso sekä tahallisten anakronismien taso, jolla De Witt pyrki parodioimaan kliseistään tunnettua lajityyppiä. Kirjassa toinen veljeksistä toivoo ravintolassa esimerkiksi salaattia, koska perunat lihottavat.
Realistista ja karheista rikoselokuvistaan (Profeetta, Dheepan) tunnettu Audiard ja käsikirjoittaja Thomas Bidegain ovat poistaneet De Wittin romaanista pöljimmät sekoilut ja korostaneet peruslänkkärin ominaisuuksia. Klassisen jylhissä maisemissa Almeriassa ja Romaniassa kuvattu elokuva on synkän humoristinen elokuva, jossa lännen pyssytaistelut ovat juuri niin sattumanvaraisen oloisia kuin ne varmasti oikeastikin olivat. Alexandre Desplatin musiikki myötäilee hienosti maisemia morriconemaisesti, mutta ei ole pelkkää pastissia.
Samalla Audiard ja Bidegain ovat tehneet tarinasta traagisenkin kuvauksen veljesten välisestä vastentahtoisesta rakkaudesta, ekokatastrofista ja sivilisaation saapumisesta Villiin länteen hammasharjojen ja vesivessojen muodossa.
Uskottavuus ulottuu myös miespääosanesittäjiin: hienossa kohtauksessa Joaquin Phoenix on riisunut paitansa ja näyttää keneltä tahansa yli nelikymppiseltä mieheltä löysine lihaksineen. Joku voi kysyä, eikö 1800-luvun puolivälin Amerikassa normaali mieskin näyttäisi lihaksikkaalta, mutta Joaquin Phoenixin Charliehan on ammattitappaja eikä tee fyysistä työtä.
Elokuva ei menestynyt lippuluukuilla, ja oli melkein ihme, että se tuli Suomeen teatterilevitykseen. Kriitikko Kalle Kinnunen sanoi sitä yhdeksi vuoden parhaista ensi-illoista, itse sanoisin, että Audiardin elokuva on parempi kuin De Wittin hehkutettu romaani.
Juri Nummelin
Ruudinsavu 1/2019

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dvd-arvostelu: Hostiles

Yrmy ratsuväkidraama Hostiles (USA 2017). Ohjaaja ja käsikirjoittaja: Stuart Cooper. Pääosissa: Christian Bale, Rosamund Pike, Wes Studi. 2 t 7 min. Saatavilla dvd:nä ja mm. Telia TV:ssa.  Stuart Cooper on aiemmissa ohjaustöissään ( Crazy Heart, Rautakaupunki, Black Mass ) osoittautunut mielenkiintoiseksi tekijäksi, jonka töitä leimaa miehinen ahdistus. Väkivalta purkautuu esiin vahvana draamallisena elementtinä, mutta samalla Cooper antaa näyttelijöille tilaa. Hyvä esimerkki tästä on myös Cooperin uusin elokuva, viime vuonna kansainvälisen ensi-iltansa saanut ratsuväkikuvaus Hostiles . On harmi, että näin hyvää elokuvaa ei tuotu Suomessa elokuvateattereihin, vaan se nähdään täällä vain suoratoisto- ja vuokrapalveluissa sekä dvd:nä. Elokuvan valmistuminen on hyvä esimerkki siitä, että länkkärit ja niiden tematiikka kiinnostavat tuottajia ja näyttelijöitä, mutta sama ei aina näy lippuluukuilla. Vuoten 1892 sijoittuvan Hostilesin pääosassa Christian Bale on väkivaltaisuudestaan tun

Esa Paloniemi: Arizona Ranger

  Tanskasta Arizonaan   Esa Paloniemi: Arizona Ranger. 349 s. Firma Piasteri 2021.   Oululaisen Esa Paloniemen (s. 1971) omakustanteisen romaanin pääosassa on tanskalainen Jens T. Holm. Nuori mies pakenee skandaalin vuoksi kotimaastaan ja työskentelee sekä kaivoksilla että karjapaimenena ennen päätymistään lainvartijaksi kesyttömään Arizonan territorioon.  Todellisten henkilöiden inspiroima teos sijoittuu peckinpahilaiseen saumaan, jolloin Villi länsi vetelee viimeisiään ja uusi tekniikan aikakausi tekee tuloaan. Osuvimpia kohtauksia ovat juuri vanhan ja uuden kohtaaminen. Karski cowboy hämmentyy, kun hänen pitäisi soittaa elämänsä ensimmäinen puhelu. Rosvot miettivät, pitäisikö heidän ryhtyä varastamaan pankkien sijasta autoja.  Tarina kulkee turhia viipyilemättä, joten Paloniemen kyydissä ei pitkästy. Miinuksina voi mainita ohueksi jäävät henkilöhahmot ja sen, että teos ei ota draamasta kaikkia tehoja irti. Yksi esimerkki: Holm on rangerina murtamassa kaivoslakkoja, vaikka tuntee sym

Quentin Tarantino: Once Upon A Time in Hollywood

  Tarantinon romaani on osittain länkkäri Quentin Tarantino: Once Upon A Time in Hollywood. Suom. Juha Ahokas. 392 s. Like 2021. Kulttiohjaaja Quentin Tarantinon romaanista Once Upon a Time in Hollywood puhuttiin etukäteen paljon enemmän kuin sen lopulta ilmestyttyä. Ilmeisesti kirja oli lähes kaikille jonkin sortin pettymys, vaikka varmasti moni suhtautui siihen jo etukäteenkin epäillen. Tarantino on parhaimmillaan loistava elokuvantekijä, mutta hänen uransa on ollut epätasainen. Lisäksi Tarantinon tapa rakentaa pitkä dialogi on nimenomaan elokuvallista, ei proosallista. Once Upon A Time in Hollywood -elokuva, johon romaani perustuu, oli tietysti luonnollista jatketta Tarantinon aiemmalle työlle. Hän on elokuvissaan aina kierrättänyt ideoita ja kohtauksia vanhoista suttuisista sivukatujen leffateattereissa pyörineistä leffoista: länkkäreistä, sotaelokuvista, kaahausta ja tissejä tarjoilevista rikosfilmeistä... Ylipäätään häntä on innoittanut eksploitaatioryönä, ja hän on harvoista 1