Siirry pääsisältöön

Pekka Hakala: Vaeltava vainaja

Noir-juonteita ja monisyistä intiaanikuvaa

Pekka Hakala: Härmäläistä dynamiittia. 233 s. Kustantamo Helmivyö 2019.

Juri Nummelinin luotsaama Kustantamo Helmivyö on pitänyt julkaisuissaan esillä myös kioskilukemistojen perinnettä. Tuota linjaa jatkaa Pekka Hakalan kirja Härmäläistä dynamiittia, joka sisältää kaksi hänen FinnWest-lännensarjaan kirjoittamaansa, tavallista pitempää tarinaa.
Kaikkiaan Hakalan kynästä syntyi vuosina 1976–1992 ilmestyneeseen FinnWestiin toistakymmentä vihkosta, kaikki 1980-luvun puolella. Nopeana kirjoittajana hän saattoi työstää tarinan kahdessa päivässä.
Nopeus ei näy Hakalan teksteissä kuitenkaan löysyytenä, vaan hänen tekstinsä kulkee juohevasti. Tuota sopii tietysti elämäntyönsä pääosin toimittajana – nykyään Helsingin Sanomain palveluksessa – tehneeltä kirjoittajalta odottaakin.
Härmäläistä dynamiittia koostuu FinnWestin erikoisnumeroina ilmestyneistä kertomuksista Vaeltava vainaja ja Härmäläistä dynamiittia. Ensimmäisessä niistä voi huomata lännenkuosiin nivottuja noir-juonteita, käänteissä on traagisuutta.
Nimitarina puolestaan tuo mieleen genren 1960-luvun murroskauden neuroottiset, eurooppalaista tuotantoa olevat elokuvat. Valkokangasvaikutteita jäljessä näkyy muutenkin, muttei päällekäyvän häiritsevästi: vaikutus on enemmän tarinoiden hengessä kuin että niissä käytettäisiin lainoja.
Molemmista töistä huomaa Hakalan tavan asettaa päähenkilö, Juho Helapää, heikompien puolelle. Osin tuo nivoutuu tietysti FinnWestin sisäiseen kaanoniin, jota kirjoittaja ei sinänsä pyri eikä voikaan rikkoa. Ehkä kaikkineen Hakala käyttää tarinoissaan kuitenkin vähemmän huumoria kuin sarjan kirjoittajat yleensä.
Kiintoisaa on, miten Vaeltavassa vainajassa tuodaan esiin se, kuinka Helapää joutuu pettymään odotuksiensa ja todellisuuden sanelemien kuvioiden törmätessä. Ratkaisun tummuuteen on tottunut useammin dekkarin lajityypin parissa.
Alkuperäiskansojen parissa enimmältään liikkuva Härmäläistä dynamiittia kiinnostaa monisyisen intiaanikuviensa vuoksi, valkoihoiset osoitetaan enimmältään korruptoituneiksi. Kertomuksen yleinen vire on kuitenkin toivorikkaampi kuin Vaeltavassa vainajassa.
Härmäläistä dynamiittia -kirja viihdyttänee lännenlukemistojen ystäviä. Hakala sijoittuu vaivatta samaan luotettavaan kirjoittajakaartiin kuin useat muut FinnWestiä työstäneet, kuten esimerkiksi Tapani Bagge, Kari Nenonen ja Juhani Salomaa. Juri Nummelinin esipuhe johdattaa sujuvasti niin tarinoihin kuin FinnWest-sarjaan ylejään.
Sauli Pesonen
Ruudinsavu 1/2019

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dvd-arvostelu: Hostiles

Yrmy ratsuväkidraama Hostiles (USA 2017). Ohjaaja ja käsikirjoittaja: Stuart Cooper. Pääosissa: Christian Bale, Rosamund Pike, Wes Studi. 2 t 7 min. Saatavilla dvd:nä ja mm. Telia TV:ssa.  Stuart Cooper on aiemmissa ohjaustöissään ( Crazy Heart, Rautakaupunki, Black Mass ) osoittautunut mielenkiintoiseksi tekijäksi, jonka töitä leimaa miehinen ahdistus. Väkivalta purkautuu esiin vahvana draamallisena elementtinä, mutta samalla Cooper antaa näyttelijöille tilaa. Hyvä esimerkki tästä on myös Cooperin uusin elokuva, viime vuonna kansainvälisen ensi-iltansa saanut ratsuväkikuvaus Hostiles . On harmi, että näin hyvää elokuvaa ei tuotu Suomessa elokuvateattereihin, vaan se nähdään täällä vain suoratoisto- ja vuokrapalveluissa sekä dvd:nä. Elokuvan valmistuminen on hyvä esimerkki siitä, että länkkärit ja niiden tematiikka kiinnostavat tuottajia ja näyttelijöitä, mutta sama ei aina näy lippuluukuilla. Vuoten 1892 sijoittuvan Hostilesin pääosassa Christian Bale on väkivaltaisuudestaan...

Quentin Tarantino: Once Upon A Time in Hollywood

  Tarantinon romaani on osittain länkkäri Quentin Tarantino: Once Upon A Time in Hollywood. Suom. Juha Ahokas. 392 s. Like 2021. Kulttiohjaaja Quentin Tarantinon romaanista Once Upon a Time in Hollywood puhuttiin etukäteen paljon enemmän kuin sen lopulta ilmestyttyä. Ilmeisesti kirja oli lähes kaikille jonkin sortin pettymys, vaikka varmasti moni suhtautui siihen jo etukäteenkin epäillen. Tarantino on parhaimmillaan loistava elokuvantekijä, mutta hänen uransa on ollut epätasainen. Lisäksi Tarantinon tapa rakentaa pitkä dialogi on nimenomaan elokuvallista, ei proosallista. Once Upon A Time in Hollywood -elokuva, johon romaani perustuu, oli tietysti luonnollista jatketta Tarantinon aiemmalle työlle. Hän on elokuvissaan aina kierrättänyt ideoita ja kohtauksia vanhoista suttuisista sivukatujen leffateattereissa pyörineistä leffoista: länkkäreistä, sotaelokuvista, kaahausta ja tissejä tarjoilevista rikosfilmeistä... Ylipäätään häntä on innoittanut eksploitaatioryönä, ja hän on harvois...

Elokuva-arvostelu: In a Valley of Violence

Väkivallan alhossa In a Valley of Violence (USA 2016). Ohjaus ja käsikirjoitus: Ti West. Pääosissa: Ethan Hawke, John Travolta, Taissa Farmiga.  Ohjaaja-käsikirjoittaja Ti Westin filmografiassa pääpaino on kauhuleffoissa. Hyppy In a Valley of Violence -elokuvan maailmaan on hänelle siis samalla genren vaihdos. Tarinassa yksinäinen mies, Paul (Ethan Hawke), koirineen on matkalla Meksikoon, kun hän törmää pikkukaupungin läpi kulkiessaan rettelöitsijään, paikallisen sheriffin (John Travolta) Gilly-poikaan (James Ransone). Paul ei provosoidu pahemmin, vaan päätyy vain tinttaamaan uhittelijaa nenään, kylpee pikaisesti paljussa ja poistuu paikalta. Gilly ei tyydy tähän, vaan lähtee seuraamaan Paulia ja hyökkää apureineen tämän kimppuun yön pimeydessä. Miehen koira tapetaan, ja hänet itsensä työnnetään alas rotkoon. Aamulla Paul kuitenkin tointuu kivikolta ja lähtee lähes vahingoittumattomana kostoretkelle. Kyse on siis varsin yksinkertaisesta, tavanomaisesta ja tyylipuhtaasta kerto...