Siirry pääsisältöön

Ruudinsavun klassikkoelokuva: Revolverimies


Ruudinsavun jokaisessa numerossa on vuodesta 2001 alkaen ilmestynyt lyhyt esseemäinen teksti klassikon aseman saavuttaneesta lännenelokuvasta, tässä viimeisimpänä yksi John Waynen parhaista elokuvista:

Ruudinsavun klassikkoelokuva: Revolverimies (The Shootist, 1976)
Ensi-ilta: 21.7. 1976
Suomen ensi-ilta: 24.11. 1978

ˮI won't be wronged, I won't be insulted, I won't be laid a hand on.ˮ

Don Siegelin ohjaama Revolverimies muistetaan John Waynen viimeisenä elokuvana. Wayne esittää revolverimies J.B.Booksia, joka on kuolemaisillaan syöpään. Hän haluaa viettää viimeiset hetkensä rauhassa, joten hän vuokraa huoneen leskirouva Bond Rogersilta. Tätä esittää Lauren Bacall — mainio valinta, vaikka moni olisi varmaan mielellään nähnyt roolissa Maureen O'Haran.
Booksin kuoleman lähestyessä haaskalinnut alkavat kerääntyä: yhdet hankkimaan mainetta, toiset kostamaan. Books näkee tilaisuuden lähteä maailmasta kuten on elänytkin, ja elokuva huipentuu tulitaisteluun, jonka tulos on jo ennalta tiedossa.
Elokuvan visuaalinen ilme ja Elmer Bernsteinin räikeä musiikki vievät ajatukset televisiotuotantoon, mutta elokuva on silti varsin onnistunut. Ensi alkuun Revolverimies ei ollut erityisen suosittu verrattuna moniin muihin Waynen elokuviin, mutta sen maine on kasvanut jälkikäteen.
Kun John Wayne itse kuoli syöpään 1979, alkoi elokuvan tarina muistuttaa katsojia Waynen omasta elämästä siinä määrin, että sen olisi voinut kuvitella olevan varta vasten kirjoitettu syöpäsairaan Waynen joutsenlauluksi.
Näin ei kuitenkaan ollut. Wayne ei ollut suunnitellut lopettavansa elokuvien tekemistä tähän, vaan kehitteli toista yhteistä elokuvaa nuorta Gillom Rogersia esittäneen Ron Howardin kanssa. Sitäpaitsi Waynen hautaan vienyt vatsasyöpä diagnosoitiin vasta kolme vuotta elokuvan tekemisen jälkeen — keuhkosyöpä häneltä oli leikattu jo aiemmin.
Revolverimies on myös toisen suuren lännensankarin, James Stewartin, viimeinen esiintyminen valkokankaalla. (Hän lainasi tosin vielä äänensä sheriffi Wylie Burpille animaatioelokuvassa Fievel matkalla Villiin länteen.) Stewartin kuulo oli jo niin huono, että tämä aiheutti vaikeuksia filmatessa.
Lännenelokuvan historian tuntijoille mannaa on Stewartin muistutus Waynelle miesten tavatessa: ˮKauanko siitä on? 15 vuotta?ˮ Viisitoista vuotta aiemmin Wayne ja Stewart olivat olleet yhdessä päätähtinä John Fordin elokuvassa Mies joka ampui Liberty Valancen.
Revolverimies perustui Glendon Swarthoutin kirjaan, josta hänen poikansa Miles Hood Swarthout muokkasi palkitun käsikirjoituksen. Waynen, Bacallin, Stewartin ja Howardin lisäksi elokuvassa nähdään useita länkkäreistä tuttuja kasvoja, kuten John Carradine, Harry Morgan ja Richard Boone.
Mutta Revolverimies on kuitenkin John Waynen elokuva, ja siitä katsojaa muistutetaan käyttämällä aloitusjakson takautumina pätkiä elokuvista Punainen virta, Hondo, Rio Bravo ja El Dorado.
Anssi Hynynen
Ruudinsavu 1 / vol. 8 (2014)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tex Willerin uuden sukupolven kuvittajat

(ote artikkelista)

Mitä Tex Willerin kuvittajat ovat miehiään, mitä he ovat tulleet tehneeksi ja miltä heidän tulevaisuutensa Texin parissa näyttää?

Reilu kymmenen vuotta sitten tilanne Tex Willerin tekijäjoukoissa näytti uhkaavalta. Vanha kaarti oli osittain jo väistynyt, ja osa tekijöistä selvästi tuskaili iän tuomien vaikeuksien kanssa.
Nyt tilanne on muuttunut lähes tyystin. Texin kultaista sukupolvea edustaa enää vuonna 1941 syntynyt ikinuori Giovanni Ticci, sekä Texin parissa myöhemmin aloittaneet veteraanit Miguel Angel Repetto, Roberto Diso ja Alfonso Font.
Texin varsinainen tähtikaarti Ticcin rinnalla on melko harvalukuinen: vakiintuneimmat tähdet ovat Fabio Civitelli sekä lähes tyystin kansikuvamaakariksi joutunut Claudio Villa, jonka kauan valmisteilla ollut Texin suuralbumi toki tekee tuloaan.
Myös superlahjakkaat vuonna 1975 syntyneet Cestaron kaksoset, Raul ja Gianluca, jotka tuskastuttavasta hitaudestaan ja vierailuista muissa sarjoissa (viimeksi heitä on julkaistu Dylan…

Arvostelu: Pertti Avola: Ruutia valkokankaalla

Lännenelokuvia ilman käsikirjoitusta

Pertti Avola: Ruutia valkokankaalla. Elokuvien villi länsi. 205 s. Jalava 2017.

Helsingin Sanomien kriitikkona tunnettu Pertti Avola on ottanut itselleen uutuuskirjassaan Ruutia valkokankaalla mahdottoman tehtävän. Hän on yrittänyt mahduttaa pariinsataan runsaasti kuvitettuun sivuun sekä lännenelokuvien historian että niiden suhteen historialliseen villiin länteen.
Minä yritin samaa viiden tai kuuden sivun mittaisessa ylioppilasaineessani keväällä 1981 ja sain ällän, jossa taisi olla plussiakin perässä. Vaatimustaso ei silloin kuitenkaan ehkä ollut ihan sama kuin tietokirjan tekijällä.
Pertti Avola on tajunnut urakan mahdottomuuden ja valinnut joitakin sinänsä edustavia aiheita, joihin keskittyy: karjapaimen, muutama revolverisankari lain molemmin puolin, suhtautuminen intiaaneihin ja muihin vähemmistöihin. Lisäksi on erilliset luvut italowesternistä ja 2000-luvun länkkäristä.
Mistään aiheesta hän ei esitä mitään erityisen uutta ajatusta, ja peruste…

Luonnonsuojelun etiikkaa lännen maisemissa

Aldo Leopold: Sand Countyn almanakka ja luonnoksia sieltä täältä (A Sand County Almanac, 1949). Suom. Tapani Kilpeläinen. 212 s. niin & näin.

Luontokirjallisuus on merkittävä osa amerikkalaista kirjallisuutta. Siinä yhdistyvät filosofinen pohdinta ja lyyrinen luontokuvaus, kuten osoittaa luontokirjallisuuden suurin klassikko, Henry David Thoreaun Walden eli Elämää metsässä (1864).
Myöhempiä klassikoita ovat muun muassa Suomessakin viime aikoina muutamalla käännöksellä esiin noussut (ja Ruudinsavussakin laajasti käsitelty) John Muir sekä 1900-luvun puolivälissä vaikuttanut Aldo Leopold (1887–1949). Leopold on ollut Amerikassa merkittävä luontokirjailija, joka on vaikuttanut suuresti ekologiseen ajatteluun, mutta Suomessa hänet on tunnettu huonosti, jos ollenkaan.
Leopold työskenteli Yhdysvaltain liittovaltion hallinnossa riistanvartioinnin päällikkönä ja myöhemmin maanviljelystalouden professorina Wisconsinissa. Hän hankki osavaltiossa asuessaan omistukseensa 80 eekkeriä paljaaksi …