Siirry pääsisältöön

Comanche 9: Red Dust salapoliisina

Hermann & Greg: Comanche 9: Paholaisen riemuhuuto. Comanche 10: Algernon Brownin kuolema. Suom. Anssi Rauhala. Toim. Asko Alanen. Zoom Teufel, 2017.

Tuottelias käsikirjoittaja, Tintin-lehden päätoimittaja ja Dargaud-kustantamon taiteellinen johtaja Michel Greg loi lännensaaga Comanchen 1960-luvun lopulla yhdessä piirtäjä Hermann Huppen kanssa. Suomalaiset tutustuivat tilanomistaja Comanchen ja oikeamielisen pyssysankarin Red Dustin seikkailuihin jo 70-luvun alkupuolella Zoom-lehden sivuilla. Comanche olikin monen mielestä lehden parasta antia.
Greg ja Hermann tekivät yhdessä yhteensä 10 Comanche-albumia, joista nyt on julkaistu suomeksi kaksi viimeistä: Paholaisen riemuhuuto ("Et le diable hurla de joie...") ja Algernon Brownin kuolema ("Le corps d'Algernon Brown"). Julkaisujen takana on Turun Sarjakuvakaupasta tutun Petteri Ojan Zoom Teufel, joka on tanskalaisen Zoom-kustantamon (ei yhteyttä ammoin kuopattuun suomalaiseen Zoom-lehteen) ja suomalaisen Zum Teufelin yhteistyöprojekti.
Sarjaa kahdeksanteen albumiin saakka (lukuunottamatta ensimmäistä, joka tuli Jalavalta) julkaissut Apollo-kustannus ei tiettävästi pitänyt näitä kahta albumia edellisten veroisina eikä näin ollen halunnut jatkaa sarjaa. Lännensarjakuvan ystävien onneksi Zoom Teufel tarttui toimeen: alunperin 1981 ja 1983 ranskaksi julkaistujen albumien taso on korkea.
Red Dust palaa Comanchen ja karjatila 666:n muun väen iloksi Greenstone Fallsiin, jonne edistys on jo ulottamassa lonkeroitaan kaasulyhtyjen, raitiotien ja vakuutusasiamiesten hahmossa. Väkivallan aika ei kuitenkaan vielä ole ohi. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää, ja Red Dust joutuu vetämään esiin molemmat revolverinsa useampaan kertaan ennen kuin rauha on maassa.
Hermannin piirrosjälki muistuttaa näissä tarinoissa entistä enemmän Giraudin Blueberryä. Väriskaala on tunnelmallinen, vaikka paikoin ehkä turhankin tyylitelty: Paholaisen riemuhuudossa edetään auringonlaskun ja tulen punaisesta poutapäivän vihreän kautta yön siniseen, ja Algernon Brownissa hallitsevat ruskean ja harmaan sävyt.
Molemmat tarinat muistuttavat oikeastaan salapoliisikertomuksia. Ensimmäisessä arvuutellaan, onko palovakuutuksia kaupitteleva idän herrasmies seutua riivaavan tuhopolttosarjan takana; toisessa murhan uhrin löytyminen karjatilan laitamilta käynnistää tutkimukset, joissa Red Dust esiintyy kuin kovaksikeitetty dekkari konsanaan.
Näiden tarinoiden jälkeen Hermann halusi halusi keskittyä omaan luomukseensa, post-apokalyptiseen maailmaan sijoittuvaan Jeremiah-sarjakuvaan. Greg jatkoi Comanche-sarjakuvan tekemistä myös Blueberryä piirtäneen Michel Rougen kanssa viiden albumin ajan (tosin viimeisen albumin, Red Dust Express, käsikirjoituksen viimeisteli Rodolphe Gregin kuoltua 1999). Zoom Teufelin kustantajan Petteri Ojan mukaan nämäkin albumit saatetaan tulevaisuudessa julkaista suomeksi; aika näyttää.
Anssi Hynynen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elokuva-arvostelu: Bone Tomahawk

Bone Tomahawk (USA 2015). Ohjaus & käsikirjoitus: S. Craig Zahler. Näyttelijät: Kurt Russell, Patrick Wilson, Matthew Fox, Richard Jenkins ja Lili Simmons. Lännenelokuva on olleet jo kauan kuollut ja kuopattu. Silti laadukkaita lännenelokuvia tehdään jatkuvasti. Joskus aivan odottamattomat tekijät pääsevät yllättämään positiivisesti. Näin on laita erityisesti vuonna 2015 valmistuneessa Bone Tomahawkissa, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut S. Graig Zahler. Kyseessä on miehen debyyttiohjaus. Aiemmin hän on saavuttanut mainetta lähinnä kirjoittamalla synkän ja palkitun lännenromaanin A Congregation of Jackals (2010). Kun kaikki näyttelijätkin ovat melko tuntemattomia kaupungin sheriffiä esittävää Kurt Russellia lukuun ottamatta, miljöö on melko vaatimaton, aluksi pimeä ja lopulta tyhjä, niin elokuva haiskahtaa jo kauas pienen budjetin tuotannolta. Elokuva onkin toteutettu vain 1,8 miljoonalla taalalla. Tästä summasta Kurt Russell lienee ahmaissut suurimman osan. Vertailun vuoksi ...

Dvd-arvostelu: Hostiles

Yrmy ratsuväkidraama Hostiles (USA 2017). Ohjaaja ja käsikirjoittaja: Stuart Cooper. Pääosissa: Christian Bale, Rosamund Pike, Wes Studi. 2 t 7 min. Saatavilla dvd:nä ja mm. Telia TV:ssa.  Stuart Cooper on aiemmissa ohjaustöissään ( Crazy Heart, Rautakaupunki, Black Mass ) osoittautunut mielenkiintoiseksi tekijäksi, jonka töitä leimaa miehinen ahdistus. Väkivalta purkautuu esiin vahvana draamallisena elementtinä, mutta samalla Cooper antaa näyttelijöille tilaa. Hyvä esimerkki tästä on myös Cooperin uusin elokuva, viime vuonna kansainvälisen ensi-iltansa saanut ratsuväkikuvaus Hostiles . On harmi, että näin hyvää elokuvaa ei tuotu Suomessa elokuvateattereihin, vaan se nähdään täällä vain suoratoisto- ja vuokrapalveluissa sekä dvd:nä. Elokuvan valmistuminen on hyvä esimerkki siitä, että länkkärit ja niiden tematiikka kiinnostavat tuottajia ja näyttelijöitä, mutta sama ei aina näy lippuluukuilla. Vuoten 1892 sijoittuvan Hostilesin pääosassa Christian Bale on väkivaltaisuudestaan...

Marshall Grover ja australialainen pulp

Ruudinsavun uusimmassa numerossa on kolmen artikkelin juttukokonaisuus Marshall Groveriin eli suosittujen Bill ja Ben -kirjojen tekijään liittyen. Tässä maistiaisia kahdesta jutusta, ensiksi Pentti Koskelon varsinaisesta Grover-artikkelista ja sitten Juri Nummelinin australialaista kioskikirjallisuutta laajemmin taustoittavasta jutusta. Kokonaisuuteen kuuluu myös amerikkalaisen lännenkirjailijan James Reasonerin muistelma Marshall Groverista eli Len Mearesista, jonka kanssa Reasoner kävi pitkään kirjeenvaihtoa.  Marshall Grover on omassa sarjassaan Jotkut lännenkirjailijat  ovat hyvinkin tuotteliaita. Toiset ovat vielä tuotteliaampia. Ja sitten on vielä Marshall Grover. Leonard Frank Meares (1921–1993)  on kirjoittanut uskomattomat 746  lännenkertomusta paitsi omalla nimellään myös monilla eri taiteilijanimillä.Tunnetuin niistä on Marshall Grover, mutta hän on käyttänyt myös nimiä Marshall McCoy, Ward Brennan ja Glen Murrell. Mearesin ja McCoyn nimellä ei ain...