Siirry pääsisältöön

Ruudinsavun klassikkoelokuva: Armoton ase (3.10 to Yuma, 1957)

"It seems terrible that something bad can happen and all anybody can do is stand by and watch."

Delmer Davesin ohjaama Armoton ase on 50-luvun lännenelokuvien parhaimmistoa: taloudellisesti, suorastaan lakonisesti kerrottu tarina lainsuojatonta telkien taakse saattavasta pientilallisesta tiukentaa otettaan katsojasta minuutti minuutilta. Lähin vertailukohta elokuvalle on Zinnemanin Sheriffi (High Noon, 1952), jossa myös kamppaillaan aikaa vastaan ja jossa kaupunkilaiset kääntävät yksi toisensa jälkeen selkänsä tiukassa tilanteessa olevalle lainvartijalle. Armoton ase on kuitenkin vielä Sheriffiäkin terävämpi leffa, joka muistuttaa osiltaan myös samoihin aikoihin tehtyjä Boetticher-Scott -westernejä; lähimpänä esimerkkinä kenties Pettämätön pistooli (The Tall T, 1957). Niin Armoton ase kuin Pettämätön pistoolikin perustuvat Elmore Leonardin tarinoihin; molemmat elokuvat myös kuvasi mestarillisesti Charles Lawton Jr. Kuvauspaikatkin olivat osittain samat Arizonan maisemat.
Leonardin tarinasta elokuvakäsikirjoituksen muokkasi enimmäkseen TV-töistään tunnettu Halsted Welles, jonka toinen merkittävä länkkärikäsikirjoitus oli myöskin Davesin ohjaama Hirsipuu (The Hanging Tree, 1959). Itse ohjaaja Davesilla oli tiettävästi sormensa pelissä myös kirjoituspuolella; hän olikin Hollywood-uransa alkupuolella nimenomaan käsikirjoittaja. Hänen ohjauksiinsa kuuluu niin film noir -klassikoita ja sotaelokuvia kuin romanttisia draamojakin, mutta erityisen läheisiä hänelle olivat lännenelokuvat.
Glenn Fordin esittämä Ben Wade on elokuvan keskipiste. Yleensä sankarina tai kunnon perheenisänä nähty Ford on (1950-luvun farkkutakistaan huolimatta!) uskottavan oloinen konna, joka voi olla yhtä lailla brutaali kuin miellyttäväkin. Hänelle tarjottiin tiettävästi ensin rancheri Dan Evansin roolia, mutta onneksi rooliin otettiin Van Heflin. 50 vuotta elokuvan valmistumisen jälkeen tehdyssä uusintaversiossa Fordin roolin teki Russell Crowe. Crowe onnistui myös roolissaan, eikä mielestäni ole pahitteeksi, että hän muistutti siinä Glenn Fordia.
Sivuosien esittäjistä nousevat erityisesti esiin Waden adjutantti Charlie Princeä näyttelevä kylmäsilmäinen Richard Jaeckel ja Henry Jones juoppona Alex Potterina. Kaupunkilaisten pilkan kohde osoittautuu loppujen lopuksi suoraselkäisemmäksi kuin moni muu.
50-luvun tapaan elokuvan alkutekstien päälle ympättiin löyhästi elokuvan teemoista kertova laulu. Balladin "3:10 to Yuma" esitti Frankie Laine, ja se menestyi itse elokuvan lailla melko hyvin. Laine levytti laulusta myös toisen version, jonka sanat eivät liittyneet suoraan elokuvan sielunmaisemaan.
James Mangold ohjasi elokuvasta uusintaversion vuonna 2007. Mukiinmenevä elokuva seurasi alkuperäistä melko uskollisesti; ainoastaan loppuratkaisu oli muutettu, ja keskivaiheille oli lisätty ryminää ja räiskettä ilmeisesti nykykatsojia puhuttelemaan. Kun elokuvat katsoo peräkkäin, huomaa viimeistään, miten tiukka paketti Davesin alkuperäinen elokuva on.
Anssi Hynynen
Ensi-ilta 7.8. 1957 (USA), 1.11. 1957 (Suomi)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dvd-arvostelu: Hostiles

Yrmy ratsuväkidraama

Hostiles (USA 2017). Ohjaaja ja käsikirjoittaja: Stuart Cooper. Pääosissa: Christian Bale, Rosamund Pike, Wes Studi. 2 t 7 min. Saatavilla dvd:nä ja mm. Telia TV:ssa. 

Stuart Cooper on aiemmissa ohjaustöissään (Crazy Heart, Rautakaupunki, Black Mass) osoittautunut mielenkiintoiseksi tekijäksi, jonka töitä leimaa miehinen ahdistus. Väkivalta purkautuu esiin vahvana draamallisena elementtinä, mutta samalla Cooper antaa näyttelijöille tilaa.
Hyvä esimerkki tästä on myös Cooperin uusin elokuva, viime vuonna kansainvälisen ensi-iltansa saanut ratsuväkikuvaus Hostiles. On harmi, että näin hyvää elokuvaa ei tuotu Suomessa elokuvateattereihin, vaan se nähdään täällä vain suoratoisto- ja vuokrapalveluissa sekä dvd:nä. Elokuvan valmistuminen on hyvä esimerkki siitä, että länkkärit ja niiden tematiikka kiinnostavat tuottajia ja näyttelijöitä, mutta sama ei aina näy lippuluukuilla.
Vuoten 1892 sijoittuvan Hostilesin pääosassa Christian Bale on väkivaltaisuudestaan tunnettu rat…

Elokuva-arvostelu: In a Valley of Violence

Väkivallan alhossa

In a Valley of Violence (USA 2016). Ohjaus ja käsikirjoitus: Ti West. Pääosissa: Ethan Hawke, John Travolta, Taissa Farmiga. 

Ohjaaja-käsikirjoittaja Ti Westin filmografiassa pääpaino on kauhuleffoissa. Hyppy In a Valley of Violence -elokuvan maailmaan on hänelle siis samalla genren vaihdos. Tarinassa yksinäinen mies, Paul (Ethan Hawke), koirineen on matkalla Meksikoon, kun hän törmää pikkukaupungin läpi kulkiessaan rettelöitsijään, paikallisen sheriffin (John Travolta) Gilly-poikaan (James Ransone). Paul ei provosoidu pahemmin, vaan päätyy vain tinttaamaan uhittelijaa nenään, kylpee pikaisesti paljussa ja poistuu paikalta. Gilly ei tyydy tähän, vaan lähtee seuraamaan Paulia ja hyökkää apureineen tämän kimppuun yön pimeydessä. Miehen koira tapetaan, ja hänet itsensä työnnetään alas rotkoon. Aamulla Paul kuitenkin tointuu kivikolta ja lähtee lähes vahingoittumattomana kostoretkelle.
Kyse on siis varsin yksinkertaisesta, tavanomaisesta ja tyylipuhtaasta kertomuksesta, …

Ruudinsavun klassikkoelokuva: Revolverimies

Ruudinsavun jokaisessa numerossa on vuodesta 2001 alkaen ilmestynyt lyhyt esseemäinen teksti klassikon aseman saavuttaneesta lännenelokuvasta, tässä viimeisimpänä yksi John Waynen parhaista elokuvista:

Ruudinsavun klassikkoelokuva: Revolverimies (The Shootist, 1976)
Ensi-ilta: 21.7. 1976
Suomen ensi-ilta: 24.11. 1978

ˮI won't be wronged, I won't be insulted, I won't be laid a hand on.ˮ

Don Siegelin ohjaama Revolverimies muistetaan John Waynen viimeisenä elokuvana. Wayne esittää revolverimies J.B.Booksia, joka on kuolemaisillaan syöpään. Hän haluaa viettää viimeiset hetkensä rauhassa, joten hän vuokraa huoneen leskirouva Bond Rogersilta. Tätä esittää Lauren Bacall — mainio valinta, vaikka moni olisi varmaan mielellään nähnyt roolissa Maureen O'Haran.
Booksin kuoleman lähestyessä haaskalinnut alkavat kerääntyä: yhdet hankkimaan mainetta, toiset kostamaan. Books näkee tilaisuuden lähteä maailmasta kuten on elänytkin, ja elokuva huipentuu tulitaisteluun, jonka tulos on jo enn…