Siirry pääsisältöön

Kirja-arvostelu: Konni Zilliacus: Taavetti Anttilan kohtalo

Lämminhenkisiä siirtolaistarinoita

Konni Zilliacus: Taavetti Anttilan kohtalo ja muita kertomuksia Amerikan suomalaisten elämästä. Suomentanut Juhani Aho. Tiberius kirjat 2017. 152 sivua. Alun perin ilmestynyt WSOY:n kustantamana 1898.

Helsingin pormestarin poika Konrad Viktor Zilliacus (1855-1924) vietti värikkään ja monivaiheisen elämän eri puolilla maapalloa. Vuonna 1889 hän lähti Yhdysvaltoihin Hufvustadsbladetin kirjeenvaihtajaksi seuraamaan silloisia intiaanisotia. Samalla hän pääsi pakoon tuhlailevasta elämästä johtuvia velkojaan, joista jäivät Suomessa vastaamaan hänen vaimonsa ja isänsä.
Intiaanien lisäksi Zilliacus tutustui Amerikan suomalaissiirtolaisiin. Myöhemmin hän kirjoitti heistä muutaman kertomuskokoelman. Niistä yksi on Taavetti Anttilan kohtalo, josta Tiberius-kirjat on nyt ottanut uusintapainoksen. Eikä suotta.
Zilliacus kuvaa ihmiskohtaloita lämpimästi, huumoria unohtamatta. Nimitarina on pisin, puolet kirjasta. Se alkaa johdannolla siitä, miten Minnesotan villit erämaat on jo kesytetty, mutta lähtee sitten seuraamaan lumisella preerialla tarpovaa suomalaiskaksikkoa, isä ja poika Anttilaa.
Työnhakumatkallaan yösijaa etsivät miehet osuvat lumimyrskyn hautaamaan turvemajaan, josta löytyy pikkuinen Katie-tyttö nälkään kuolleen äitinsä kanssa. Taavetti-poika ottaa tytön mukaansa, ja myöhemmin metsäkämpällä tyttö sulattaa raavaan miesjoukon sydämet.
Taavetti asettuu aloilleen, ja hänen tilansa ympärille kasvaa kokonainen kaupunki kouluineen päivineen. Katie lähtee Bostoniin jatkamaan opintojaan. Kun hän ilmoittaa palaavansa tuoreen aviomiehen kanssa, Taavetti jättää maatilan uusine päärakennuksineen heille ja lähtee kohti laskevaa aurinkoa kuin lännensankari ainakin. Todella koskettava tarina.
"Elias Möykän Amerikan matka" kuvaa yksinkertaisen huutolaispojan elämäntaipaleen lyhyesti ja koruttoman kauniisti.
Ruudinsavussakin nähty "Eversti Beckbridge ja hänen gorillansa" on mainio veijaritarina kiertävää friikkisirkusta kohtaavasta ongelmasta ja sen luovasta ratkaisusta. Sama letkeä meno jatkuu tarinassa "Kun Eerikki Käykkä särki pankin", jossa eversti ja kertoja kohtaavat korttihuijarin.
Henkilökuvat "Pastori Lahti" ja "Antti Ulukka" päättävät kirjan. Pastori saapuu uuteen kaupunkiin, mutta viinan piru ei päästä häntä otteestaan. Rauhantuomari Tuhkala on paikkakunnan ainoa epäilevä Tuomas. Antti Ulukka taas on kova kuusamolainen työmies, jonka Zilliacus ilmeisesti tapasi Costa Rican ratatyömaalla toimiessaan työnjohtajana. Yksioikoinen Ulukka ratkaisee henkilökohtaisen tragediansa omalla tavallaan.
Zilliacus on taitava kertoja, joka saa lukijan tuntemaan myötätuntoa tarinoiden henkilöitä kohtaan ja pohtimaan heidän kohtaloaan. Toivoa sopii, että Tiberius-kirjat jatkaa hänen siirtolaistarinoidensa uusintapainoksia. Ainakin Zilliacuksen muistelmateos Sortovuosilta (1920) on jo ilmestynyt uudestaan. 
Tapani Bagge
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dvd-arvostelu: Hostiles

Yrmy ratsuväkidraama Hostiles (USA 2017). Ohjaaja ja käsikirjoittaja: Stuart Cooper. Pääosissa: Christian Bale, Rosamund Pike, Wes Studi. 2 t 7 min. Saatavilla dvd:nä ja mm. Telia TV:ssa.  Stuart Cooper on aiemmissa ohjaustöissään ( Crazy Heart, Rautakaupunki, Black Mass ) osoittautunut mielenkiintoiseksi tekijäksi, jonka töitä leimaa miehinen ahdistus. Väkivalta purkautuu esiin vahvana draamallisena elementtinä, mutta samalla Cooper antaa näyttelijöille tilaa. Hyvä esimerkki tästä on myös Cooperin uusin elokuva, viime vuonna kansainvälisen ensi-iltansa saanut ratsuväkikuvaus Hostiles . On harmi, että näin hyvää elokuvaa ei tuotu Suomessa elokuvateattereihin, vaan se nähdään täällä vain suoratoisto- ja vuokrapalveluissa sekä dvd:nä. Elokuvan valmistuminen on hyvä esimerkki siitä, että länkkärit ja niiden tematiikka kiinnostavat tuottajia ja näyttelijöitä, mutta sama ei aina näy lippuluukuilla. Vuoten 1892 sijoittuvan Hostilesin pääosassa Christian Bale on väkivaltaisuudestaan tun

Esa Paloniemi: Arizona Ranger

  Tanskasta Arizonaan   Esa Paloniemi: Arizona Ranger. 349 s. Firma Piasteri 2021.   Oululaisen Esa Paloniemen (s. 1971) omakustanteisen romaanin pääosassa on tanskalainen Jens T. Holm. Nuori mies pakenee skandaalin vuoksi kotimaastaan ja työskentelee sekä kaivoksilla että karjapaimenena ennen päätymistään lainvartijaksi kesyttömään Arizonan territorioon.  Todellisten henkilöiden inspiroima teos sijoittuu peckinpahilaiseen saumaan, jolloin Villi länsi vetelee viimeisiään ja uusi tekniikan aikakausi tekee tuloaan. Osuvimpia kohtauksia ovat juuri vanhan ja uuden kohtaaminen. Karski cowboy hämmentyy, kun hänen pitäisi soittaa elämänsä ensimmäinen puhelu. Rosvot miettivät, pitäisikö heidän ryhtyä varastamaan pankkien sijasta autoja.  Tarina kulkee turhia viipyilemättä, joten Paloniemen kyydissä ei pitkästy. Miinuksina voi mainita ohueksi jäävät henkilöhahmot ja sen, että teos ei ota draamasta kaikkia tehoja irti. Yksi esimerkki: Holm on rangerina murtamassa kaivoslakkoja, vaikka tuntee sym

Quentin Tarantino: Once Upon A Time in Hollywood

  Tarantinon romaani on osittain länkkäri Quentin Tarantino: Once Upon A Time in Hollywood. Suom. Juha Ahokas. 392 s. Like 2021. Kulttiohjaaja Quentin Tarantinon romaanista Once Upon a Time in Hollywood puhuttiin etukäteen paljon enemmän kuin sen lopulta ilmestyttyä. Ilmeisesti kirja oli lähes kaikille jonkin sortin pettymys, vaikka varmasti moni suhtautui siihen jo etukäteenkin epäillen. Tarantino on parhaimmillaan loistava elokuvantekijä, mutta hänen uransa on ollut epätasainen. Lisäksi Tarantinon tapa rakentaa pitkä dialogi on nimenomaan elokuvallista, ei proosallista. Once Upon A Time in Hollywood -elokuva, johon romaani perustuu, oli tietysti luonnollista jatketta Tarantinon aiemmalle työlle. Hän on elokuvissaan aina kierrättänyt ideoita ja kohtauksia vanhoista suttuisista sivukatujen leffateattereissa pyörineistä leffoista: länkkäreistä, sotaelokuvista, kaahausta ja tissejä tarjoilevista rikosfilmeistä... Ylipäätään häntä on innoittanut eksploitaatioryönä, ja hän on harvoista 1