Siirry pääsisältöön

Sarjakuva-arvostelu: Gottfredsonin levottomat länkkärit

Floyd Gottfredson: Cowboy Mikki. Floyd Gottfredsonin hurjimmat Villin lännen seikkailut. Suom. Antti Hulkkonen. Sanoma Media 2017. 

Aku Ankka ja Carl Barks ovat ohjanneet suomalaisten – ja ehkä muidenkin eurooppalaisten – Disney-harrastusta hiukan vinoonkin suuntaan, ja Mikki Hiiri on jäänyt taka-alalle, vaikka hän (vai se?) onkin Disney-yhtiön tunnetuin yksittäinen hahmo.
Jonkinlaista kulttuurista vinoumaa ovat paikanneet suuret Sanoman julkaisemat kirjat, joihin on koottu Floyd Gottfredssonin sanomalehtistrippejä Mikki Hiiren alkuajoilta 1930- ja 1940-luvuilta: Mikin oma sanomalehti, Vaarallinen Mikki ja Mikki, konnien kauhu. Sarjaa jatkoi viime vuoden lopulla Gottfredsonin Villin lännen seikkailuihin keskittyvä Cowboy Mikki, edeltäjiensä tavoin hyvin koottu ja painettu kokonaisuus.

Osa Cowboy Mikin sarjoista on julkaistu Suomessa aiemminkin esimerkiksi Minä Hessu -kirjassa tai Mikki Hiiren kulta-aika -sarjassa. Osa on ilmestynyt alun perin vain sanomalehdessä, kuten juttu "Hornanlaakson Lepakko", joka ilmestyi Helsingin Sanomissa vuonna 1934. Osaa sarjoista ei kuitenkaan ole koskaan aiemmin täällä julkaistu, kuten "Billy Hiiri", jossa Mikkiä luullaan verenhimoiseksi pyssysankariksi.
Gottfredsonin ja hänen käsikirjoittajiensa Ted Osbornen, Merrill De Marisin ja Bill Washin tyylilaji on reipas parodia. 1930-luvun lännenelokuvat olivat suurelta osin B-elokuvia, joissa sankarit kohtaavat naamioituja pahiksia, karjavarkaita ja pyssysankareita. Vuosikymmenen muotivillitys olivat laulavat cowboyt. Pahiksilla on erikoisia nimiä, kuten Thunderbolt Kid tai One-Shot Mallory. Näitä ilmiöitä Cowboy Mikin sarjoissa pilkataan, kliseet viedään äärirajoille saakka.
Se tekee samalla sarjakuvat aika oudon tuntuisiksi. En tiedä, mitä ajattelee lukija, joka ei tunnista Gottfredsonin viittauskohteita millään tavalla. Ehkä se saa ne vaikuttamaan vielä absurdimmilta.


Varhaisimmissa sarjoissa, "Autiolaaksossa" (1930) ja "Hukka-Haukkusen jäljillä" (1933), näkyy liian paljaana myös se, että jutut ovat ilmestyneet päivittäisinä strippeinä, jolloin Gottfredson tai käsikirjoittajat eivät ole viitsineet tai ehtineet miettiä jatkuvuutta tai rytmitystä. Cowboy Mikki -kirjan juttuja ei ole alun perin tarkoitettu luettavaksi yhtenäisinä kokonaisuuksina, ja näin kirja muodostuu toisteiseksi ja väliin rasittavaksikin kokemukseksi.
Kirjan parhaat jutut voivat olla Bill Walshin käsikirjoittamat "Billy Hiiri" ja "Hytinälän haamut" (1949), joissa on jo nykyaikaisempaa tarinallista yhtenäisyyttä. Yhtenäiseltä vaikuttaa myös kirjan viimeinen juttu "Mikki Hiiri Kultakylän sheriffinä" (1937). Sarjoissa näkyy myös Gottfredsonin tyylin kehitys ensimmäisistä kulmikkaista sarjoista 1940-luvun sulavampaan viivaan.
Antti Hulkkosen suomennos on viitseliäs, mutta silti käännöksessä häviävät elokuvista ja kirjoista tutun cowboyslangin vivahteet. Näin horisontista katoaa myös yksi parodian kohde.
Juri Nummelin

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elokuva-arvostelu: In a Valley of Violence

Väkivallan alhossa In a Valley of Violence (USA 2016). Ohjaus ja käsikirjoitus: Ti West. Pääosissa: Ethan Hawke, John Travolta, Taissa Farmiga.  Ohjaaja-käsikirjoittaja Ti Westin filmografiassa pääpaino on kauhuleffoissa. Hyppy In a Valley of Violence -elokuvan maailmaan on hänelle siis samalla genren vaihdos. Tarinassa yksinäinen mies, Paul (Ethan Hawke), koirineen on matkalla Meksikoon, kun hän törmää pikkukaupungin läpi kulkiessaan rettelöitsijään, paikallisen sheriffin (John Travolta) Gilly-poikaan (James Ransone). Paul ei provosoidu pahemmin, vaan päätyy vain tinttaamaan uhittelijaa nenään, kylpee pikaisesti paljussa ja poistuu paikalta. Gilly ei tyydy tähän, vaan lähtee seuraamaan Paulia ja hyökkää apureineen tämän kimppuun yön pimeydessä. Miehen koira tapetaan, ja hänet itsensä työnnetään alas rotkoon. Aamulla Paul kuitenkin tointuu kivikolta ja lähtee lähes vahingoittumattomana kostoretkelle. Kyse on siis varsin yksinkertaisesta, tavanomaisesta ja tyylipuhtaasta kerto...

Marshall Grover ja australialainen pulp

Ruudinsavun uusimmassa numerossa on kolmen artikkelin juttukokonaisuus Marshall Groveriin eli suosittujen Bill ja Ben -kirjojen tekijään liittyen. Tässä maistiaisia kahdesta jutusta, ensiksi Pentti Koskelon varsinaisesta Grover-artikkelista ja sitten Juri Nummelinin australialaista kioskikirjallisuutta laajemmin taustoittavasta jutusta. Kokonaisuuteen kuuluu myös amerikkalaisen lännenkirjailijan James Reasonerin muistelma Marshall Groverista eli Len Mearesista, jonka kanssa Reasoner kävi pitkään kirjeenvaihtoa.  Marshall Grover on omassa sarjassaan Jotkut lännenkirjailijat  ovat hyvinkin tuotteliaita. Toiset ovat vielä tuotteliaampia. Ja sitten on vielä Marshall Grover. Leonard Frank Meares (1921–1993)  on kirjoittanut uskomattomat 746  lännenkertomusta paitsi omalla nimellään myös monilla eri taiteilijanimillä.Tunnetuin niistä on Marshall Grover, mutta hän on käyttänyt myös nimiä Marshall McCoy, Ward Brennan ja Glen Murrell. Mearesin ja McCoyn nimellä ei ain...

Dvd-arvostelu: Hostiles

Yrmy ratsuväkidraama Hostiles (USA 2017). Ohjaaja ja käsikirjoittaja: Stuart Cooper. Pääosissa: Christian Bale, Rosamund Pike, Wes Studi. 2 t 7 min. Saatavilla dvd:nä ja mm. Telia TV:ssa.  Stuart Cooper on aiemmissa ohjaustöissään ( Crazy Heart, Rautakaupunki, Black Mass ) osoittautunut mielenkiintoiseksi tekijäksi, jonka töitä leimaa miehinen ahdistus. Väkivalta purkautuu esiin vahvana draamallisena elementtinä, mutta samalla Cooper antaa näyttelijöille tilaa. Hyvä esimerkki tästä on myös Cooperin uusin elokuva, viime vuonna kansainvälisen ensi-iltansa saanut ratsuväkikuvaus Hostiles . On harmi, että näin hyvää elokuvaa ei tuotu Suomessa elokuvateattereihin, vaan se nähdään täällä vain suoratoisto- ja vuokrapalveluissa sekä dvd:nä. Elokuvan valmistuminen on hyvä esimerkki siitä, että länkkärit ja niiden tematiikka kiinnostavat tuottajia ja näyttelijöitä, mutta sama ei aina näy lippuluukuilla. Vuoten 1892 sijoittuvan Hostilesin pääosassa Christian Bale on väkivaltaisuudestaan...