Ruudinsavun 2/2020 pääjuttu on itsestäänselvästi Wallu Vaalion pitkä muistelu Punaniska-sarjakuvan tekemisestä. Mainiota tekstiä kuvittavat hienot näytteet sarjasta vuosien varrella, tässä jutun alkua.
Äänestä piirroshahmoksi
Punaniskalla on vahva musikaalinen tausta. Hän ilmestyi ensimmäisen kerran ääniaalloille jo 1980-luvun lopulla, kun Rauli Rallu Nordberg aloitti Rytmiradio Lahti -nimisellä radiokanavalla Punaniska-nimimerkillä kantriohjelman.
Punaniskaa ennen Rauli Nordberg oli tullut tutuksi paitsi musiikkiharrastuksestaan, myös useista sarjakuvallisista tekemisistä: Raulin vetämä Kalletuotanto Oy syndikoi suomalaisia sarjakuvia lehtiin hyvällä menestyksellä, Helsingin Sanomien sunnuntainumeroissa pyöri Raulin kirjoittama ja piirtämä Taneli-sarjis ja menestystä oli miehelle tullut Kemin sarjakuvakilpailuissakin.
Punaniskan siirtyminen radioäänestä piirroshahmoksi toi mukaan toisen sarjakuvantekijän, Harri Wallu Vaalion. Rauli ei raaskinut itse piirtää riittävän rumaa ja epämusikaalista, kun tarvitsi ohjelmansa mainontaan piirroksen itsestään, ja Wallu vanhana tuttuna tarttui pensseliin. Syntyi karvainen, punaniskainen miehen köriläs, joka huokui kantriepämusikaalisuutta. Vain hatun kanssa tehtiin alussa enemmän töitä: mallivaihtoehtoja oli turkishatusta stetsonin kautta lieri terhakkaasti edestä pystyssä törröttävään malliin. Näistä viimeinen sitten valikoitui Punaniskan muuten tyhjän pään peitoksi. Ensimmäinen Punaniska-piirros päätyi muun muassa radio-ohjelmaa mainostavaan tarraan. (Loput hattuvaihtoehdot löytyvät Punaniska-albumeista Joonaksen Honky Tonk Angels -tyttökuvien kehyksistä.)
Piirroksesta sarjakuvaksi
Koska Punaniskan piirroshahmo tuntui heti hemmetin elävältä, Wallussa heräsi himo tehdä tästä myös sarjakuvasankari. Rauli tosin muistaa haaveilleensa Villin Lännen sankaruudesta jo viisivuotiaana tavaillessaan isompien poikien Tex Willereitä. Todellisuudessa ajatus taisi leijailla Damokleen miekan lailla kummankin pään päällä. Asiaa avitti myös se, että samoihin aikoihin eräs sarjakuvasyndikaatti julisti sarjakuvakilpailun, jossa etsittiin strippisarjakuvaa sanomalehtiin. (B. Virtanen taisi sijoittua tässä toiseksi.)
Sarjakuvan tekeminen yhteistyönä pakotti Wallun ja Rallun yhteisen suunnittelupöydän ääreen. Rallu otti ensisijaisesti tehtäväkseen käsikirjoittamisen ja Wallulle lankesi piirrospuoli. Yhdessä kuitenkin kaikkea mahdollista suunniteltiin ja mietittiin, ja jatkossa hommat menivät usein limittäin ja lomittain.
Kommentit
Lähetä kommentti