Siirry pääsisältöön

Quentin Tarantino: Once Upon A Time in Hollywood

 

Tarantinon romaani on osittain länkkäri

Quentin Tarantino: Once Upon A Time in Hollywood. Suom. Juha Ahokas. 392 s. Like 2021.

Kulttiohjaaja Quentin Tarantinon romaanista Once Upon a Time in Hollywood puhuttiin etukäteen paljon enemmän kuin sen lopulta ilmestyttyä. Ilmeisesti kirja oli lähes kaikille jonkin sortin pettymys, vaikka varmasti moni suhtautui siihen jo etukäteenkin epäillen. Tarantino on parhaimmillaan loistava elokuvantekijä, mutta hänen uransa on ollut epätasainen. Lisäksi Tarantinon tapa rakentaa pitkä dialogi on nimenomaan elokuvallista, ei proosallista.

Once Upon A Time in Hollywood -elokuva, johon romaani perustuu, oli tietysti luonnollista jatketta Tarantinon aiemmalle työlle. Hän on elokuvissaan aina kierrättänyt ideoita ja kohtauksia vanhoista suttuisista sivukatujen leffateattereissa pyörineistä leffoista: länkkäreistä, sotaelokuvista, kaahausta ja tissejä tarjoilevista rikosfilmeistä... Ylipäätään häntä on innoittanut eksploitaatioryönä, ja hän on harvoista 1990-luvulla esille nousseista postmoderneista ironikoista onnistunut tekemään vaikutteistaan hyvää elokuvataidetta. 

Romaanina Once Upon A Time in Hollywood taas on jatketta Tarantinon aiemmalle työlle siinä mielessä, että siinä hän nostaa esille vanhan perinteen, jota Suomessa ei ole laajasti tunnettu: elokuvien ja tv-sarjojen romaaniversiot. Elokuva tarjoilee vaihtoehtohistoriaa Mansonin perheen toimista vuonna 1969: harhautuneet hipit eivät suinkaan tapa Sharon Tatea, vaan koko porukan listivät huumepöllyissään stunt-näyttelijä Cliff Booth sekä känninen länkkäreistään tunnettu näyttelijä Rick Dalton. 

Romaanissa on kuitenkin yksi keskeinen ongelma: se ei toimi, jos ei ole jo nähnyt elokuvaa. Tarantino ei ole halunnut kirjassaan kertoa elokuvan tarinaa uudestaan, vaan poimii tapahtumia sen ympäriltä ja tiimoilta. Näin toki Tarantino pystyy antamaan elokuvaa paremman selityksen esimerkiksi sille, miksi Brad Pittin esittämä Cliff Booth hakkaa Bruce Leen kuvauspaikalla. 

Totta kyllä, monet vanhat elokuvien romaaniversiot perustuivat käsikirjoitusversioille, joita saatettiin muuttaa ennen kuvausten alkamista, ja niissä oli erilaisia henkilöitä ja motivaatioita kuin lopullisessa elokuvassa. Samoin monet kirjailijat käyttivät tilaisuutta hyväkseen, kun saivat mahdollisuuden täydentää elokuvan maailmaa. 

Mutta elokuvien romaaniversiot olivat kuitenkin itsenäisiä taideteoksia, että ne pystyi lukemaan, vaikka ei olisi elokuvaa nähnytkään. 


Kuten Tarantinon elokuvan nähneet tietävät, sen tarina kiertyy länkkärien ympärille, kun päähenkilö Rick Dalton pääsee tv-sarja Lancerin pilottiin pahikseksi. Daltonin valkokangasura on laskusuunnassa ja tv-sarja Bounty Lawistakin on liian kauan aikaa. Hän pääsee kuitenkin hetkeksi maistamaan uutta menestystä italialaisissa genre-elokuvissa, joita ohjaa muun muassa Sergio Corbucci. 

Romaanissa länkkärit saavat vielä isomman roolin, kun Tarantino äityy kuvailemaan vuosina 1968–1970 tehdyn Lancer-sarjan lähtökohtia ja jaksoja pitkälti – elokuvassahan sarjasta nähdään vain yksi pätkä. 

Lancer-tv-sarjan kuvailu kirjassa on kuitenkin outoa. On kuin juuri dialogistaan tunnettu Tarantino olisi unohtanut, että tällaisessa proosassa kuuluu replikoida nasevasti. Lancer-sarjaa kuvaavat jaksot ovat lähes kokonaan dialogittomia juoniselostuksia, joissa pohjustetaan henkilöiden motiiveja loputtomiin. Välillä on kuin lukisi jonkin kopiokoneella tehdyn fanilehden tekstiä siitä, mitä Lancer-sarjassa tapahtuu. Ehkä se onkin ollut Tarantinon idea.

Samanlaisia fanittavia esseitä kirja on täynnä, esimerkiksi kun Tarantino kuvailee Rick Daltonin naapurissa asuvan Roman Polanskin uraa 1960-luvun lopun Hollywoodissa tai Charles Mansonin yrityksiä päästä mukaan musabisnekseen. Samoin Rick Daltonin keksittyä uraa Tarantino kuvailee kriitikon, ei romaanikirjailijan tapaan ja keksii tämän kautta vaihtoehtoisen historian Hollywoodissa: Dalton on mukana elokuvissa ja sarjoissa, joissa hän ei fiktiivisenä henkilönä tietenkään ollut, kuten Pete Duelin parina lännensarjassa Alias Smith and Jones. 

Eikä Rick Dalton tietenkään ollut Lancerissa, jonka pääosissa velipuolina nähtiin James Stacy ja Wayne Maunder. Fiktiivinen on myös nerokas lapsinäyttelijä Trudi Fraser, jonka rooli on kummassakin olennainen. Todellinen henkilö on kuitenkin sarjan ohjaaja Sam Wanamaker, jolla on merkittävä rooli sekä elokuvassa että romaanissa. Tosielämässä hän ohjasi sarjaan tosin vain pilottijakson.


Tarantino on upottanut romaaniin myös viittauksia lännenkirjoihin. Rick Dalton lukee Lancerin kuvaustauolla Marvin H. Albertin pokkaria Ride a Wild Bronc. Kirja on fiktiivinen, mutta kirjailija oikea, ja Tarantino heittää mukaan myös faktaa: Albertin romaanista Apache Rising (1957) tehtiin elokuva Taistelu paholaiskanjonissa (Duel at Diablo, 1966), jota kertoja (tai Rick Dalton) sanoo keskinkertaiseksi. 

Kirjassa mainitaan myös Daltonin muita lempikirjailijoita, kuten Elmore Leonard, T. V. Olsen ja Ralph Hayes. Tässä kohtaa tosin Tarantinon tietopohja heittää (mahdollisesti tahallisestikin): Hayesin ensimmäinen kirja ilmestyi vasta vuonna 1970 eli vasta elokuvan ja romaanin tapahtumien jälkeen. 

Tällaisen triviatiedon ja sen kanssa leikittelyn ansiosta Tarantinon romaani on paikoitellen riemastuttavaa luettavaa, mutta varsinaisesta romaanista se ei oikein käy. Se on samalla tavalla itseensä kääntynyt kuin Tarantinon elokuvatkin huonoimmillaan. Kirjassa on esimerkiksi outo kohtaus, jossa kuvataan Hollywood-tähtien kädenlämpöistä jutustelua ravintolassa, jossa pianistina on eräs Curtis Zastoupil. Se ei kirjasta tietenkään käy ilmi, mutta Zastoupil oli Tarantinon ravintolamuusikkona työskennellyt isäpuoli. Pianistin mukaan tuominen romaaniin on lukijalle turhauttavaa, koska ei voi tietää, kuka henkilö on – ellei katso netistä. 

Toisaalta Once Upon a Time in Hollywood on varmasti suunniteltu kirjaksi, jonka kanssa pitää koko ajan käyttää Googlea, Wikipediaa ja IMDb:tä. 

Kääntäjä Juha Ahokas ei aina selviä kunnialla Tarantinon käyttämistä amerikanismeista, mutta on selvästi tarkistanut elokuvien nimet Elonetistä, mistä plussaa. 

Juri Nummelin


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dvd-arvostelu: Hostiles

Yrmy ratsuväkidraama Hostiles (USA 2017). Ohjaaja ja käsikirjoittaja: Stuart Cooper. Pääosissa: Christian Bale, Rosamund Pike, Wes Studi. 2 t 7 min. Saatavilla dvd:nä ja mm. Telia TV:ssa.  Stuart Cooper on aiemmissa ohjaustöissään ( Crazy Heart, Rautakaupunki, Black Mass ) osoittautunut mielenkiintoiseksi tekijäksi, jonka töitä leimaa miehinen ahdistus. Väkivalta purkautuu esiin vahvana draamallisena elementtinä, mutta samalla Cooper antaa näyttelijöille tilaa. Hyvä esimerkki tästä on myös Cooperin uusin elokuva, viime vuonna kansainvälisen ensi-iltansa saanut ratsuväkikuvaus Hostiles . On harmi, että näin hyvää elokuvaa ei tuotu Suomessa elokuvateattereihin, vaan se nähdään täällä vain suoratoisto- ja vuokrapalveluissa sekä dvd:nä. Elokuvan valmistuminen on hyvä esimerkki siitä, että länkkärit ja niiden tematiikka kiinnostavat tuottajia ja näyttelijöitä, mutta sama ei aina näy lippuluukuilla. Vuoten 1892 sijoittuvan Hostilesin pääosassa Christian Bale on väkivaltaisuudestaan tun

Ruudinsavu 1/2021: 1990-luvun länkkärit

Ruudinsavun numero 1/2021 esittelee aiempien numeroiden tyyliin yhden vuosikymmenen länkkäreitä, tällä kertaa vuorossa ovat 1990-luvun länkkärit. Tässä aluksi elokuvakatsauksen aloitus sekä kolme ensimmäistä tekstiä.  1990-luvun länkkärit Surkeana pidetyn 1980-luvun jälkeen 1990-luku oli yksi lännenelokuvan kultakausista, jolloin tehtiin useita kiinnostavia, suosittuja ja hyvänä pysyneitä teoksia. Vuosikymmenen alkuvuosiin osui monia täysosumia, joista edelleen puhutaan.  Vähemmistöt nousivat esille vuosikymmenen aikana. Kevin Costnerin jättimenestys Tanssii susien kanssa nosti alkuperäiskansoja esille, vaikka tarinan sankarina oli edelleen valkoinen mies. Mario Van Peeblesin rotutietoinen Posse oli tuskastuttava epäonnistuminen, mutta Maggie Greenwaldin pienimuotoinen Little Jon balladi kuvasi samastuttavasti yksinäisen naisen tuskaa Villissä lännessä. Vuosikymmenen länkkäribuumi kesti vuodet 1990–1995. Vuonna 1999 nähtiin vielä yksi annos länkkäreitä, mutta Ang Leen kiinnostava Pah

Elokuva-arvostelu: Bone Tomahawk

Bone Tomahawk (USA 2015). Ohjaus & käsikirjoitus: S. Craig Zahler. Näyttelijät: Kurt Russell, Patrick Wilson, Matthew Fox, Richard Jenkins ja Lili Simmons. Lännenelokuva on olleet jo kauan kuollut ja kuopattu. Silti laadukkaita lännenelokuvia tehdään jatkuvasti. Joskus aivan odottamattomat tekijät pääsevät yllättämään positiivisesti. Näin on laita erityisesti vuonna 2015 valmistuneessa Bone Tomahawkissa, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut S. Graig Zahler. Kyseessä on miehen debyyttiohjaus. Aiemmin hän on saavuttanut mainetta lähinnä kirjoittamalla synkän ja palkitun lännenromaanin A Congregation of Jackals (2010). Kun kaikki näyttelijätkin ovat melko tuntemattomia kaupungin sheriffiä esittävää Kurt Russellia lukuun ottamatta, miljöö on melko vaatimaton, aluksi pimeä ja lopulta tyhjä, niin elokuva haiskahtaa jo kauas pienen budjetin tuotannolta. Elokuva onkin toteutettu vain 1,8 miljoonalla taalalla. Tästä summasta Kurt Russell lienee ahmaissut suurimman osan. Vertailun vuoksi