Siirry pääsisältöön

Anssi Hynynen: Rautahevosta Tombstoneen

 


Villi länsi valkokankaalla

Anssi Hynynen: Rautahevosta Tombstoneen. Ruudinsavuisia klassikkoelokuvia. 128 s. Helmivyö 2021.

Paraislainen populaarikulttuurin tuntija ja filosofi Anssi Hynynen on kirjoittanut Ruudinsavu-lehteen lännenelokuvan klassikoista jo 20 vuotta eli koko lehden eliniän. Rautahevosta Tombstoneen -kirjaan on koottu kaikki tähänastiset artikkelit elokuvien ensi-illan mukaiseen kronologiseen järjestykseen. Hynynen istuttaa kunkin elokuvan ajan ilmiöihin ja suuntauksiin sekä ohjaajan että pääosanesittäjän uraan. 

Lyhyen lehtiartikkelin mitta asettaa omat rajoituksensa elokuvien käsittelylle, mutta Hynynen osaa hienosti keskittyä olennaiseen ja kiteyttää juttunsa tiukaksi timantiksi, josta löytyy yllättävän monia puolia. Kokonaisuudesta muodostuu kattava katsaus lännenfilmin yli satavuotiseen historiaan.

Saamme esimerkiksi tietää, että vaikka lännenelokuvia tehtiin niin kauan kuin elokuvia Yhdysvalloissa ylipäätään, tyyli ja teemat muuttuivat tuotantojen siirtyessä itärannikolta ja Chicagosta Kaliforniaan. Teatterinomaisista kulisseista vapauduttiin avariin, aidoilta näyttäviin maisemiin. Toiminta korostui ja miljööt ja alkuperäisasukkaat muuttuivat vihamielisiksi.

Jokaisen artikkelin alkuun on liitetty tieto ensi-illasta sekä leffan kotimaassa että Suomessa ynnä englanninkielinen avainreplikki. Repliikit on valittu osuvasti, mutta ne olisi myös voinut suomentaa, kun kerran tehdään suuren yleisön tietokirjaa suomeksi.

Kustakin filmistä on myös juliste tai mustavalkokuva. Kuvat on taiten valittu. Ne esittävät joko keskeistä kohtausta tai pääosanesittäjää.

Keskeiset länkkäriohjaajat John Fordista Anthony Mannin ja Budd Boetticherin kautta Robert Aldrichiin ja Sergio Leoneen ovat mukana, samoin länkkäritähdet John Waynesta Clint Eastwoodiin. 

Päinvastoin kuin Pertti Avola kirjassaan Ruutia valkokankaalla (2017), Hynynen ei unohda käsikirjoittajia tai pohjatarinan tekijöitä. Ainoa mainittava miinus tulee siitä, ettei Hurjan joukon alkuperäistä käsikirjoittajaa Walon Greeniä mainita. Esimerkiksi Peckinpahiin vahvasti henkilöidyt toimintakohtausten hidastukset olivat jo hänen käsiksessään. Hän taas sai idean niihin Seitsemästä samuraista.  

Kirjan tuorein klassikkoelokuva on vuonna 1993 ensi-iltansa saanut Tombstone. Hynynen ei kuitenkaan julista lännenfilmiä kuolleeksi. Uudemmista leffoista on vain turhan aikaista nimetä klassikkoja.  

Kuten Hynynen esipuheessaan mainitsee, kuvamme villistä lännestä on muotoutunut elokuvien kautta. Kuvamme lännenelokuvasta taas muotoutuu paitsi elokuvia katsomalla, myös tällaisten kirjojen kautta. Rautahevosta Tombstoneen laajentaa ja syventää sitä kuvaa ansiokkaasti. 

Samalla kirja herättää halun nähdä elokuvia, joita ei vielä ole nähnyt (kuten Hell’s Hinges, Polttava aurinko, Peloton mies ja Barbarosa) – ja kerrata muita. Hynysen teos on kaikin puolin loistava julkaisu juhlistamaan Länkkäriseuran 20-vuotista taivalta.

Tapani Bagge

Kirja saatavana mm. täältä


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dvd-arvostelu: Hostiles

Yrmy ratsuväkidraama Hostiles (USA 2017). Ohjaaja ja käsikirjoittaja: Stuart Cooper. Pääosissa: Christian Bale, Rosamund Pike, Wes Studi. 2 t 7 min. Saatavilla dvd:nä ja mm. Telia TV:ssa.  Stuart Cooper on aiemmissa ohjaustöissään ( Crazy Heart, Rautakaupunki, Black Mass ) osoittautunut mielenkiintoiseksi tekijäksi, jonka töitä leimaa miehinen ahdistus. Väkivalta purkautuu esiin vahvana draamallisena elementtinä, mutta samalla Cooper antaa näyttelijöille tilaa. Hyvä esimerkki tästä on myös Cooperin uusin elokuva, viime vuonna kansainvälisen ensi-iltansa saanut ratsuväkikuvaus Hostiles . On harmi, että näin hyvää elokuvaa ei tuotu Suomessa elokuvateattereihin, vaan se nähdään täällä vain suoratoisto- ja vuokrapalveluissa sekä dvd:nä. Elokuvan valmistuminen on hyvä esimerkki siitä, että länkkärit ja niiden tematiikka kiinnostavat tuottajia ja näyttelijöitä, mutta sama ei aina näy lippuluukuilla. Vuoten 1892 sijoittuvan Hostilesin pääosassa Christian Bale on väkivaltaisuudestaan tun

Ruudinsavu 1/2021: 1990-luvun länkkärit

Ruudinsavun numero 1/2021 esittelee aiempien numeroiden tyyliin yhden vuosikymmenen länkkäreitä, tällä kertaa vuorossa ovat 1990-luvun länkkärit. Tässä aluksi elokuvakatsauksen aloitus sekä kolme ensimmäistä tekstiä.  1990-luvun länkkärit Surkeana pidetyn 1980-luvun jälkeen 1990-luku oli yksi lännenelokuvan kultakausista, jolloin tehtiin useita kiinnostavia, suosittuja ja hyvänä pysyneitä teoksia. Vuosikymmenen alkuvuosiin osui monia täysosumia, joista edelleen puhutaan.  Vähemmistöt nousivat esille vuosikymmenen aikana. Kevin Costnerin jättimenestys Tanssii susien kanssa nosti alkuperäiskansoja esille, vaikka tarinan sankarina oli edelleen valkoinen mies. Mario Van Peeblesin rotutietoinen Posse oli tuskastuttava epäonnistuminen, mutta Maggie Greenwaldin pienimuotoinen Little Jon balladi kuvasi samastuttavasti yksinäisen naisen tuskaa Villissä lännessä. Vuosikymmenen länkkäribuumi kesti vuodet 1990–1995. Vuonna 1999 nähtiin vielä yksi annos länkkäreitä, mutta Ang Leen kiinnostava Pah

Elokuva-arvostelu: Bone Tomahawk

Bone Tomahawk (USA 2015). Ohjaus & käsikirjoitus: S. Craig Zahler. Näyttelijät: Kurt Russell, Patrick Wilson, Matthew Fox, Richard Jenkins ja Lili Simmons. Lännenelokuva on olleet jo kauan kuollut ja kuopattu. Silti laadukkaita lännenelokuvia tehdään jatkuvasti. Joskus aivan odottamattomat tekijät pääsevät yllättämään positiivisesti. Näin on laita erityisesti vuonna 2015 valmistuneessa Bone Tomahawkissa, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut S. Graig Zahler. Kyseessä on miehen debyyttiohjaus. Aiemmin hän on saavuttanut mainetta lähinnä kirjoittamalla synkän ja palkitun lännenromaanin A Congregation of Jackals (2010). Kun kaikki näyttelijätkin ovat melko tuntemattomia kaupungin sheriffiä esittävää Kurt Russellia lukuun ottamatta, miljöö on melko vaatimaton, aluksi pimeä ja lopulta tyhjä, niin elokuva haiskahtaa jo kauas pienen budjetin tuotannolta. Elokuva onkin toteutettu vain 1,8 miljoonalla taalalla. Tästä summasta Kurt Russell lienee ahmaissut suurimman osan. Vertailun vuoksi