Siirry pääsisältöön

Mike Blueberry: Fort Navajosta OK Corralliin (jutun alkua)


Tässä alkua Vesa Kataiston laajasta Blueberry-artikkelista, joka ilmestyi Ruudinsavussa 2/2021. 


Jean-Michel Charlierin ja Jean Giraudin luoma Blueberry on lännensarjakuvan suurimpia klassikoita. 


Sarjakuvat ja elokuvat aloittivat kehityksensä samanaikaisesti. Kun elokuviin tuli mukaan juonellisuus, oli selvää, että valkokankaalle vahvasti tyypitellyt hahmot haluttiin pitää katsojien mielessä, ja sarjakuva oli siihen mainio ratkaisu. Lännenelokuvia ja -sarjakuvia ryhdyttiin tuottamaan kiivaaseen tahtiin. Molempien menestys varsinkin Amerikassa jatkui 1910-luvulta 1950-luvulle asti, television voittokulkuun saakka. 

Euroopassa, varsinkin Italiassa, lännenhahmot pitivät pintansa sarjakuvissa senkin jälkeen. Erilaisten rikosjuttujen, sotasarjojen ja Tarzan-variaatioiden ohella lännensarjoja on tuotettu valtava määrä. Sarjasankarit ovat vähentyneet lännenelokuvissa, mutta esimerkiksi Pecos Bill, Tex Willer, Lucky Luke sekä tietenkin Blueberry ovat kaikkien sarjakuvan ystävien tuntemia hahmoja, joiden seikkailut Villissä lännessä jatkuvat edelleen. 


Charlier ja Giraud


Vielä 1960-luvun alussa ranskalainen sarjakuva ei ollut lähelläkään sitä asemaa, mihin se on sittemmin noussut. Ranskalaiset sarjakuvantekijät työskentelivät belgialaisille Tintin- ja Spirou-lehdille, kotimaassa menivät läpi lähinnä vain lyhyet vitsisarjat, lasten sarjakuvat ja kuvitukset. Pilote muutti kaiken. Enemmänkin nuorille aikuisille kuin lapsille suunnattu sarjakuvalehti aloitti yhdeksännen taiteen voittokulun Ranskassa. Pilotella oli kaksi päätoimittajaa: huumoriin keskittynyt taiteellinen johtaja René Goscinny ja kirjallisena päällikkönä seikkailusarjojen mestari Jean-Michel Charlier.

Charlier oli myös ilmailuhullu, ja hänen ensimmäinen pitkä sarjansa kertoikin amerikkalaispilotti Buck Dannysta, jonka jenkkiesikuvat olivat ilmeiset. Asterixin piirtäjä Albert Uderzo oli myös hurahtanut lentokoneisiin, ja näin syntyi isänmaallinen hävittäjälentäjäsaaga Haikaralaivue. Lisäksi Charlier kirjoitti muun muassa Victor Hubinonin piirtämää merirosvoseikkailua Punaparta. Mutta Pilotesta puuttui vielä lännensarja. 

Charlier oli vieraillut USA:ssa joitakin kertoja, perehtynyt lännen maisemiin ja kehitellyt tarinaideaa ratsuväen linnakkeesta. Hän otti yhteyttä ystäväänsä Joseph Gillainiin eli Jijéen, joka piirsi Jerry Spring -lännensarjaa Spirou-lehteen. Jijé ei kuitenkaan halunnut lopettaa omaa sarjaansa, mutta suositteli lahjakasta oppipoikaansa Jean Giraudia tehtävään.   

Giraud oli tuolloin 25-vuotias ja julkaissut sarjakuvia jo 17-vuotiaasta. Villi länsi kiehtoi myös häntä, kuten myös samassa taideteollisuuskoulussa opiskellutta kaveria, Jean-Claude Mézièresiä. Heitä kiinnosti vain sarjakuva, jonka opetusta koulu ei tarjonnut.

Giraud ja Mézières tapasivat Jijén, joka huomasi yhtäläisyyden omien töidensä ja Giraudin piirrosten välillä. Amerikkalaiset elokuvat ja varsinkin lännentarinat kiehtoivat molempia. Vuonna 1956 Giraud oli asunut yhdeksän kuukautta Meksikossa, jossa hänen äitinsä oli mennyt uusiin naimisiin. Paikalliset maisemat olivat räjäyttäneet nuoren Giraudin tajunnan. Loputon autiomaa näytti hänestä alitajunnalta, josta voi nousta mitä tahansa. 

Armeijasta päästyään Giraud tuli Jijén oppiin. He tekivät yhdessä Jerry Spring -albumin La Route de Coronado. Giraud oli vielä tuolloin varsin hidas piirtäjä. Tussatessaan Jijén piirroksia hän omaksui vanhemman piirtäjän tyylin. Nyt edessä oli kova haaste, Pilote tarvitsi kaksi sivua lännensarjakuvaa joka viikko. Kaiken lisäksi runsaan työtaakkansa takia Charlier sai käsikirjoitukset valmiiksi vasta viime tingassa. Hän ja Jijé olivat kuitenkin varmoja ammattilaisia, oman alansa pioneereja, jotka osasivat muokata tarinat niin että ne toimivat sekä jatkosarjoina että albumimitassa. Ensimmäinen Fort Navajo -seikkailu alkoi ilmestyä 31.10.1963. 


Murtuneen nenän balladi


Blueberryn ei alun perin pitänyt olla sarjan päätähti, mutta kuitenkin tärkeä hahmo. Charlier ei halunnut hänestä mitään Pecos Billin kaltaista operetticowboyta. Giraud huomasi supertähti Jean-Paul Belmondon kuvan. Belmondo oli harrastanut nyrkkeilyä, minkä seurauksena hänen nenänsä oli murtunut. Se sopi varsin hyvin Blueberryn kaltaiselle, äkkipikaiselle korttipelurille ja nyrkkisankarille, jolle alkoholikin maistui varsin mainiosti. 

Syyskuussa 2021 kuollut Belmondo (1933-2021) nousi maailmanluokan filmitähdeksi vuonna 1960 Godardin elokuvan Viimeiseen hengenvetoon ansiosta. Hänelle olisi riittänyt kysyntää missä vain, mutta Belmondo piti päänsä eikä esimerkiksi suostunut koskaan opettelemaan englantia kunnolla. Ranskalaisella kielialueella riitti aivan tarpeeksi hommia. Ajatus matkustelemisesta elokuvaroolien takia tuhansien kilometrien päähän ei kiehtonut häntä. Belmondo tokaisi, että kaikki näyttelijät haluavat tehdä westernin, mutta Amerikassa on jo aivan tarpeeksi hyviä tekijöitä sitä varten. Niinpä hän ei koskaan esiintynyt varsinaisessa lännenelokuvassa, ei edes Euroopassa kuvatuissa spagettiwesterneissä, vaikka pariin sellaiseenkin häntä kaavailtiin. 

Toinen oli saksalainen produktio, joka on vaipunut unohdukseen. Toinen oli puolestaan hyvinkin mielenkiintoinen, sillä sen takana oli itse Sergio Leone. Leonella oli kränää amerikkalaisen tuotantoyhtiön kanssa. Hän halusi vahvistaa enemmän elokuviensa rahoituspohjaa hankkimalla kovia nimiä pääosiin. Belmondo ja hänen naisystävänsä Ursula Andress nimettiin Leonen seuraavan elokuvan "Remember Abilene" tähdiksi. Mutta kun filmaus pääsi käyntiin, Belmondo ja Andress eivät enää olleetkaan mukana. Heidän tilallaan nähtiin Charles Bronson ja Claudia Cardinale. Elokuvan tarina oli pistetty uusiksi ja nimi oli muuttunut Huuliharppukostajaksi. Belmondo-hahmon lännensankarin ura jäi siis Blueberryn harteille. Tuskin se lopulta tähteä kovasti harmitti, sillä hän piti myös sarjakuvista, ja aivan varmasti oli tyytyväinen Charlierin ja Giraudin tarinoihin. 

Blueberry-nimen valinnasta on parikin tarinaa. Giraud väitti keksineensä ”mustikan” National Geographic -lehden kuvatekstistä. Se kelpasi Charlierille, vaikka tämä myöhemmin totesikin, että jos olisi tiennyt Blueberryn nousevan päähenkilöksi ja sarjan jatkuvan vuosikymmeniä, nimi olisi valittu ”vakavammalla mielellä”.    

Myös sarjan tyyli oli alussa suhteellisen kevyt. Taustalla häämöttivät esimerkiksi John Fordin, Howard Hawksin ja Fred Zinnemannin elokuvat sekä tietenkin muut amerikkalaiset esikuvat, western-sarjakuvat ja lukemistot. Amerikkalainen lännenelokuva oli 1960-luvun alkuun tullessa jäänyt suurtuotantojen, Cinemascope-spektaakkelien varjoon, ja B-elokuvien kadottua lajityyppi eli lähinnä kevyissä tv-sarjoissa. Eivät vain spagettiwesternit palauttaneet länkkärien suosiota, vaan sen tekivät myös eurosarjakuvat.  

Piloten lukijat tykästyivät oitis Fort Navajoon, joskin osa lukijoista syytti Giraudia eli GIRiä Jijén tyylin plagioinnista. Tähän tekijät olivat osanneet varautua jo ennalta. Se ei haitannut, sillä kun muut menot veivät ajan tai kova tahti uuvutti Giraudin, Jijé tuli hänen tilalleen ja piirsi osia albumeista Ukkosta lännessä ja Kadonnut ratsumies. Tekijöiden jäljen eroa ei huomaa.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dvd-arvostelu: Hostiles

Yrmy ratsuväkidraama Hostiles (USA 2017). Ohjaaja ja käsikirjoittaja: Stuart Cooper. Pääosissa: Christian Bale, Rosamund Pike, Wes Studi. 2 t 7 min. Saatavilla dvd:nä ja mm. Telia TV:ssa.  Stuart Cooper on aiemmissa ohjaustöissään ( Crazy Heart, Rautakaupunki, Black Mass ) osoittautunut mielenkiintoiseksi tekijäksi, jonka töitä leimaa miehinen ahdistus. Väkivalta purkautuu esiin vahvana draamallisena elementtinä, mutta samalla Cooper antaa näyttelijöille tilaa. Hyvä esimerkki tästä on myös Cooperin uusin elokuva, viime vuonna kansainvälisen ensi-iltansa saanut ratsuväkikuvaus Hostiles . On harmi, että näin hyvää elokuvaa ei tuotu Suomessa elokuvateattereihin, vaan se nähdään täällä vain suoratoisto- ja vuokrapalveluissa sekä dvd:nä. Elokuvan valmistuminen on hyvä esimerkki siitä, että länkkärit ja niiden tematiikka kiinnostavat tuottajia ja näyttelijöitä, mutta sama ei aina näy lippuluukuilla. Vuoten 1892 sijoittuvan Hostilesin pääosassa Christian Bale on väkivaltaisuudestaan tun

Ruudinsavu 1/2021: 1990-luvun länkkärit

Ruudinsavun numero 1/2021 esittelee aiempien numeroiden tyyliin yhden vuosikymmenen länkkäreitä, tällä kertaa vuorossa ovat 1990-luvun länkkärit. Tässä aluksi elokuvakatsauksen aloitus sekä kolme ensimmäistä tekstiä.  1990-luvun länkkärit Surkeana pidetyn 1980-luvun jälkeen 1990-luku oli yksi lännenelokuvan kultakausista, jolloin tehtiin useita kiinnostavia, suosittuja ja hyvänä pysyneitä teoksia. Vuosikymmenen alkuvuosiin osui monia täysosumia, joista edelleen puhutaan.  Vähemmistöt nousivat esille vuosikymmenen aikana. Kevin Costnerin jättimenestys Tanssii susien kanssa nosti alkuperäiskansoja esille, vaikka tarinan sankarina oli edelleen valkoinen mies. Mario Van Peeblesin rotutietoinen Posse oli tuskastuttava epäonnistuminen, mutta Maggie Greenwaldin pienimuotoinen Little Jon balladi kuvasi samastuttavasti yksinäisen naisen tuskaa Villissä lännessä. Vuosikymmenen länkkäribuumi kesti vuodet 1990–1995. Vuonna 1999 nähtiin vielä yksi annos länkkäreitä, mutta Ang Leen kiinnostava Pah

Elokuva-arvostelu: Bone Tomahawk

Bone Tomahawk (USA 2015). Ohjaus & käsikirjoitus: S. Craig Zahler. Näyttelijät: Kurt Russell, Patrick Wilson, Matthew Fox, Richard Jenkins ja Lili Simmons. Lännenelokuva on olleet jo kauan kuollut ja kuopattu. Silti laadukkaita lännenelokuvia tehdään jatkuvasti. Joskus aivan odottamattomat tekijät pääsevät yllättämään positiivisesti. Näin on laita erityisesti vuonna 2015 valmistuneessa Bone Tomahawkissa, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut S. Graig Zahler. Kyseessä on miehen debyyttiohjaus. Aiemmin hän on saavuttanut mainetta lähinnä kirjoittamalla synkän ja palkitun lännenromaanin A Congregation of Jackals (2010). Kun kaikki näyttelijätkin ovat melko tuntemattomia kaupungin sheriffiä esittävää Kurt Russellia lukuun ottamatta, miljöö on melko vaatimaton, aluksi pimeä ja lopulta tyhjä, niin elokuva haiskahtaa jo kauas pienen budjetin tuotannolta. Elokuva onkin toteutettu vain 1,8 miljoonalla taalalla. Tästä summasta Kurt Russell lienee ahmaissut suurimman osan. Vertailun vuoksi